Cijene nekih proizvoda u BiH čak tri puta više nego u zemljama EU

Svaki građanin Bosne i Hercegovine s prosječnim primanjima ostane u šoku kada ode u kupovinu. Cijene hrane, pića, kozmetike, garderobe, bijele tehnike iz dana u dan divljaju bez kontrole. Uzme li se u obzir prosječna plaća od 846 KM, može se zaključiti da građani BiH samo čudom preživljavaju, piše Dnevni avaz.

Tim više u depresiju baca podatak da je jeftinije živjeti u nekom gradu u Njemačkoj nego u glavnom gradu BiH, ako gledamo tamošnju prosječnu plaću, koja je višestruko viša od plaće u BiH.

Napravljena je uporedba cijena namirnica u Sarajevu i Stuttgartu, pri čemu je pomogla bh. državljanka koja trenutno živi u tom njemačkom gradu.

Tamo, recimo, litar ulja iznosi 1,50 KM, dok je kod nas 2,20. Mlijeko je kod nas 1,40 KM, dok je tamo 0,99. Kilogram brašna kod nas je 0,70, a u ovom njemačkom gradu 0,62 KM.

Marin Bago, predsjednik Udruge “Futura“, ističe da nije novost da su cijene kod nas u nekim slučajevima čak tri puta više nego u većini zemalja Europske unije.

– U BiH trgovci diktiraju standard. Nitko ih ne kontrolira i oni se bogate preko leđa građana, koji su većinski siromašni – kaže Bago.

Formiranje cijena u našoj zemlji je slobodno, što je ponovno loše po građane, a trgovcima privatnicima daje mogućnost lakog bogaćenja.

– Naši građani novac najviše troše na hranu, a trgovci su toga svjesni. Posljednja tri mjeseca porasle su cijene voća i povrća za čak 17 posto. O tome svi šute – dodaje predsjednik „Future“.

Bago kritizira predstavnike lokalnih zajednica, koji nemaju namjeru zaštititi potrošače.

– Svaki načelnik općine trebao bi kontrolirati ili upozoravati trgovca koji otvori neku prodavaonicu ili tržni centar u gradu. To se ne čini, što ostavlja sumnje za mito i korupciju – kaže za Avaz Bago.

Bh. državljanka iz Stuttgarta pohvalila se da je nedavno u jednom tržnom centru u tom gradu kupila majicu i patike za dva eura. Bago kaže da je slična situacija i u trgovinama tekstila i tehničke robe, gdje su odjeća i obuća kod nas dva, a negdje i tri puta skuplji nego u zemljama EU, a nabavljaju se u Kini, Turskoj, Bugarskoj po jako niskim cijenama.

Cijene proizvoda na bh. tržištu se formiraju slobodno i u skladu s entitetskim zakonima o kontroli cijena, podsjećaju iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH. Dodaju da se cijene određuju prema uvjetima na tržištu, osim za pojedine proizvode gdje je posebnim propisima određen drugačiji način utvrđivanja cijena.

Iz udruženja za zaštitu potrošača navode da je situacija u Republici Srpskoj dosta bolja i da građani iz FBiH često odlaze u manji bh. entitet kako bi se opskrbili.

– Često se odlazi u RS po mlijeko, povrće, mašinu za veš ili kod zubara – kaže Bago.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.