Cijene nafte u BiH ostaju i dalje iste

U Bosni i Hercegovini nema zahtjeva za povećanjem cijena nafte, nakon što su one jučer na svjetskom tržištu skočile na 57 dolara po barelu, potvrdili su za Anadoliju iz Ministarstva trgovine Federacije Bosne i Hercegovine.

“Na globalnom tržištu cijene nafte su se povećale. U Hrvatskoj su, isto tako, dva puta povećavane cijene nafte. Ipak, u BiH trenutno nemamo rast cijena nafte. Štoviše, BiH u regiji ima najniže cijene nafte”, rekla je Vahida Crnalić iz Federalnog ministarstva trgovina.

Napominje kako Ministarstvo trgovine ovog tjedna nije dobilo nijedan zahtjev za povećanjem cijena nafte na području FBiH.

“Ovog tjedna nije bilo zahtjeva distributera za povećanjem cijena nafte. Do danas nismo dobili nijedan zahtjev. Prema tome, cijene nafte u BiH ostaju i dalje iste”, istakla je Crnalić.

Inače, početkom tjedna zabilježen je pad cijena sirove nafte, dok su u utorak cijene skočile za sedam posto. Ukupan rast u utorak iznosio je 3,48 dolara, a na kraju dana prosječna cijena barela bila je 53 dolara.

Cijene u srijedu su iznosile i do 57 dolara po barelu, dok je danas cijena na globalnom tržištu iznosila 55 dolara.

Cijene sirove nafte krajem siječnja su se kretale od 45 dolara na američkom do 48 dolara na svjetskom tržištu.

Trenutna cijena nafte u BiH u prosjeku iznosi oko 1,80 – 1,85 KM. Prosječna cijena goriva u BiH početkom prosinca 2014. godine iznosila je 2,30 do 2,45 KM, što znači da su za dva mjeseca pale od 50 do 60 pfeninga.

(Anadolija)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.