Cijene nafte prekoračile razinu od 60 dolara

Cijene nafte ponovo su prekoračile razinu od 60 dolara na međunarodnim tržištima, budući da su trgovci nakon snažnog pada cijena pod utjecajem trgovinskih napetosti iskoristili priliku za povoljnu kupnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 54 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 60,35 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 2,08 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 35 centi višoj cijeni, od 55,04 dolara. Jučer je zaključilo trgovanje u minusu 97 centi.

Tržišta je jučer uzdrmala zabrinutost za rast svjetskog gospodarstva nakon što je SAD krajem prošlog tjedna zaprijetio dodatnim povećanjem carina na uvoz iz Kine. Slabiji gospodarski rast značio bi i slabiju potražnju za naftom u dva vodeća svjetska gospodarstva.

Napetosti su se dodatno zaoštrile početkom ovog tjedna nakon što je SAD službeno optužio Kinu za manipuliranje tečajem juana radi jačanja konkurentnosti domaćeg gospodarstva.

Današnji blagi oporavak cijena gotovo da i nije vrijedan spomena – tržište nafte i dalje blokiraju zabrinutost za potražnju i eskalacija trgovinskih sukoba, konstatira Carsten Fritsch iz Commerbanka.

Trgovinski sukob i zabrinutost za potražnju uzdrmali su i globalna tržišta dionica, što je dodatno prigušilo raspoloženje na tržištima nafte.

Cijene nafte teško će zadržati uzlazni trend u kontekstu snažnog pada cijena dionica, upozorava Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Pozornost se sada okreće tjednim izvješćima o zalihama u SAD-u. Očekuje se da će izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje će biti objavljeno tijekom dana, pokazati pad zaliha u prošlom tjednu. Vlada će objaviti službene podatke sutra.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 60,54 dolara, što znači da je bila 1,13 dolara niža nego prethodnog dana trgovanja.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.