Cijene nafte pale pod pritiskom koronavirusa te sukoba SAD-a i Kine – Jabuka.tv

Cijene nafte pale pod pritiskom koronavirusa te sukoba SAD-a i Kine

Cijene nafte oslabjele su na početku tjedna na međunarodnim tržištima budući da rast broja zaraženih i povećanje napetosti između SAD-a i Kine okreću investitore prema sigurnijim utočištima za ulaganja.

Cijena barela sirove nafte je na londonskom tržištu oslabjela 20 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 43,14 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 14 centi nižoj cijeni, od 41,15 dolara.

Pad na naftnim tržištima zrcali sliku financijskih tržišta u Aziji uslijed zabrinutosti zbog rasta napetosti između dva najveća svjetska gospodarstva, nakon zatvaranja konzulata u Houstonu i Chengduu. U međuvremenu je broj zaraženih koronavirusom u svijetu premašio 16 milijuna.

No cijena barela u Londonu u srpnju je na putu četvrtog mjesečnog dobitka zaredom, a na američkom tržištu na putu rasta treći mjesec u nizu, zahvaljujući do sada rekordnom smanjenju proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika. U SAD-u je proizvodnja također smanjena.

Potražnja za naftom nešto se poboljšala nakon jako niskih razina iz drugog tromjesečja, iako je put oporavka neravnomjeran. Nastavak zatvaranja u Sjedinjenim Državama i drugim dijelovima svijeta ograničava potrošnju.

Čini se da je cijena nafte zarobljena između suprotstavljenih sila, smanjena joj je volatilnost i raspon unutar koga se njome trguje, rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Investitori također pozorno prate utjecaj tropske oluje Hanne koja je tijekom vikenda opustošila obalu Teksasa. Proizvođači i rafinerije nafte u petak su izjavili kako ne očekuju da će oluja utjecati na poslovanja.

Rast cijena nafte s niskih razina početkom godine također je potaknuo rast proizvodnje u SAD-u, gdje se broj aktivnih bušotinskih postrojenja povećao u prošlome tjednu, prvom s rastom nakon ožujka.

Iako vjerujemo da su proizvodne aktivnosti u SAD-u dosegnule dno, na temelju trenutnih razina cijena ne očekujemo da ćemo uskoro vidjeti brzi oporavak, napominju analitičari ING-a.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 43,38 dolara te je pala 1,24 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Hina)


3 komentara

  • cijena nafte je bahatost i pohlepa. da je sreće da je iscrpe i unište za male novce. jer nafta nije obnovljiv izvor enerije. Bogu hvala!

  • Evo u nas pojeftinila toliko da ti natoče pun tank i dadnu za mjesečnu košaricu. Još zaprite nemoj slučajno da ti kazaljka spane ispod pole doći ćemo sa bidonom i silom natočit ga puna. Već razmatraju o ukidanju ugradnje lampica rezerve. Jedan od prijedloga je bio da se na po’ tanka ugradi lampica da nebi bilo korištenja prekomjerne sile točenja iz bidona od strane države. Zima će biti zanimljiva jer država razmatra prisilno uvođenje grijanja na lož ulje a građani već iskazuju nezadovoljstvo zbog toga što će ložu silom trošiti džaba.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.