Cijene divljaju: Vlast šuti, naftaši se bogate, a narod se odriče

Iako su zagovarači povećanja trošarina na naftu i naftne derivate od 1. veljače ove godine tvrdili da neće doći do poskupljenja proizvoda i usluga, građani BiH se svakodnevno susreću s višim cijenama pojedinih namirnica.

Poskupljenja se, prema izvještajima entitetskih statističkih zavoda, ne mogu vezati za poskupljenje nafte i naftnih derivata.

Ipak, ono što građane najviše interesira jesu cijene proizvoda za osobnu upotrebu, koje bilježe lagani rast iz mjeseca u mjesec. S druge strane, gorivo je na benzinskim pumpama širom BiH jučer poskupjelo treći put u posljednja tri mjeseca. Vlast šuti, naftaši se bogate, a samo pojedini službenici pozivaju na odgovornost prema građanima i stopiranje podizanja cijena na pumpama.

Stanovnici Bosne i Hercegovine u kontinuitetu se suočavaju sa sve skupljom potrošačkom košaricom, koja iznosi blizu 2.000 KM, što je za 2,5 puta više od prosječnih plaća u oba bh. entiteta, ako se u obzir uzme da prosječna plaća u BiH iznosi blizu 850 KM, piše Klix.ba.

Ožujak “skuplji” od veljače za 0,4 posto

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u Bosni i Hercegovini, mjerene indeksom potrošačkih cijena, su u ožujku 2018. godine u odnosu na veljaču u prosjeku zabilježile rast za 0,4 posto.

Više cijene zabilježene su u odjeljcima hrane i bezalkoholnih pića za 0,6 posto, alkoholnih pića i duhana 1,3 posto, odjeće i obuće 2,5 posto, zdravstva i prijevoza 0,2 posto, rekreacije i kulture 0,1 posto.

Razina cijena u ožujku 2018. godine u odnosu na isti mjesec 2017. godine viši je za 1,1 posto.

Siječanj “jeftiniji” od veljače za 1 posto

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u veljači 2018. godine u odnosu na siječanj, u prosjeku su zabilježile rast za jedan posto.

Više cijene su zabilježene u odjeljcima hrane i bezalkoholnih pića za 0,9 posto, stanovanja i režijskih troškova za 0,7 posto, zdravstvo za 0,1 posto, prijevoza za 5,1 posto, restorana i hotela za 0,2 posto te ostalih proizvoda i usluga za 0,1 posto.

Razina cijena u veljači 2018. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viša je za 0,9 posto.

“Divljaju” cijene voća i povrća

Prema podacima federalnoga zavoda za statistiku zabilježen je značajan porast cijena voća, za 5,3 posto, povrća za 3,5 posto i upotrebe prijevoznih sredstava za 5,5 posto u veljači u odnosu na siječanj 2018. godine.

Zavod za statistiku FBiH u ožujku je u odnosu na veljaču zabilježio porast cijena u grupi hrane i bezalkoholnih pića za 0,5 posto te cijena voća za 3,3 posto i povrća za 1,3 posto.

Potrošačke cijene u ožujku u odnosu na veljaču 2018. godine su u prosjeku porasle za 0,3 posto. U grupi hrane i bezalkoholnih pića cijene su u prosjeku više za 0,5 posto. Cijene voća su porasle za 3,3 posto, a povrća za 1,3 posto.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Zaboravili ste naglasit da je Bih na prvom mjestu u Europi po nezaposlenosti, da je druga u svijetu isto po nezaposlenosti da posao dobivaju samo odabrani u nadzornim odborima samo podobni ….

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.