Cijene divljaju, plaće sve manje

Cijene robe i usluga u BiH, bez kojih ne može nijedno domaćinstvo, rasle su do skoro 30 posto, ali ne i plaće, koje su u posljednje dvije godine povećane za “mršava” četiri postotka.

Ako je vjerovati statistici, bh. radnik u prosjeku zarađuje 830 maraka, što je tek 30 KM više nego 2010. godine. No, 10 vrsta proizvoda koje smo uzeli u ovoj analizi, a koji su nezamjenjivi i moramo da ih kupujemo, poskupjeli su između devet i 29 posto.

Primjera radi, kruh je u posljednje dvije godine poskupio 20 posto, kao i jaja, dok je šećer danas skuplji 26 posto. I vožnja vlastitim automobilom sve je veći luksuz, jer je, na primjer, cijena eurodizela od rujna 2010. do istog mjeseca ove godine “podebljana” za čak 29 posto. Svaka kuća mora imati deterdžent za rublje, zbog kojeg je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, danas potrebno novčanik “olakšati” za 10 posto više novca nego u rujnu 2010. godine.

I “komunalci” su korigirali cjenike kod svojih usluga, pa je tako za kubni metar vode sada potrebno potrošiti 13 posto novca. Za kilogram graha u rujnu 2010. godine bilo je potrebno izdvojiti 3,91 KM, a u istom mjesecu ove bio je 26 posto skuplji (4,93 KM), dok je ovih dana šokirao kupce, jer u pojedinim trgovinama košta do vrtoglavih 10 maraka po kilogramu.

Vapaj potrošača, ali i udruženja koja ih predstavljaju, sve je veći, jer su plaće gotovo “zaleđene”, dok se cijene učestalo “kližu”, na štetu kupaca.
“Podaci kojima raspolažete su poražavajući i pokazuju u koliko su teškom položaju kupci. I mi smo radili analize cijena u trgovinama, te se zaključuje da danas ne može kupiti ni približno iste količine robe za onoliko novca koliko se pri kupovini trošilo 2010. godine”, naglašava Zoran Banović, koordinator za rad s potrošačima u Udruženju građana DON Prijedor.

I sindikalni radnici ukazuju na sve teži položaj potrošača, te ističu da je samo za hranu u rujnu obitelji trebalo više od 680 maraka.

Istovremeno, i ombudsmani za prava potrošača u BiH kažu da je u posljednjih nekoliko godina evidentno da je porast cijena osnovnih životnih namirnica u našoj zemlji mnogo veći od rasta plaća.

“Stoga svako poskupljenje hrane, koje nije praćeno ravnomjernim povećanjem plaća, ozbiljno ugrožava ionako nizak životni standard i kupovnu moć potrošača u BiH”, opominju u Instituciji ombudsmana za prava potrošača u BiH.

(nezavisne.com)

 

ZAPOSLENOST, NEZAPOSLENOST, NETO I BRUTO PLAĆA U FBiH 2011.

(fzs.ba)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.