Cijene cvijeća u Mostaru se nisu promijenile

Tijekom blagdana Svih svetih i Dušnog dana, 1. i 2. studenog, katolički vjernici na poseban se način prisjećaju pokojnika, posjećujući mjesto ukopa voljene osobe, a tradicijski se na grobove nosi također cvijeće i lampioni.

Kao i dosada, i ove se godine cvijeće i lampioni pred blagdane prodaju na više lokacija u gradu na Neretvi. Osim na gradskoj tržnici, cvijeće je izloženo pred grobljima “Masline” i “Raštani”, te uz magistralnu cestu ali i na pločnicima ispred stambenih zgrada i uz gradske prometnice, javlja Fena.

Ovo je ujedno dobra prilika da oni koji se bave uzgojem cvijeća prodaju ga i nešto zarade.

Nevenko iz Ljubuškoga, koji svaki dan dolazi u Mostar iz Ljubuškog, osim voća i povrća, obvezno pred blagdane, Svih Svetih i Dušni dan, izloži krizanteme u lončanicama i ikebanama.

Ističe kako se uzgojem cvijeća zapravo bavi njegova supruga, a njegovo je da ih proda.

Nevenko kaže kako su proteklih par dana kupci većinom dolazili da se raspitaju za cijene, ali danas očekuje da se cvijeće proda, kao i sljedeća dva dana.

Komentirajući ovogodišnje cijene cvijeća, napominje da se one nisu bitno mjenjale, a kako kupci cvijeće kupuju u zadnji čas, on je osobno nešto i snizio cijene, te krizanteme u lončanicama prodaje po 5 maraka. Za ikebanu, ovisno o veličini i vrsti cvjetova, kaže, potrebno je izdvojiti između 10, 12, 15 i 20 maraka.

Sve je poskupilo i građani se stalno žale na cijene, a kako je ovo moj jedini izvor prihoda, često proizvod dadnem ispod stvarne cijene ako vidim da si kupac ne može priuštit, objašnjava Nevenko iz Ljubuškog.

Cvijeće koje se nosi za Sve svete na groblje su: krizanteme, ruže, orhideje, margarete, špine te ukrasni kelj.

Krizantema ima posebnu simboliku jer predstavlja žaljenje, prolaznost, a posebno je zanimljivo to što cvjeta isključivo u studenom.

Žute krizanteme predstavljaju ljubav, a bijele iskrenost. Žuta boja cvijeća je ona koja budi osjećaj sreće i radosti te je simbol prijateljstva. Bijela boja cvijeća označava čistoću, mir i simbol je nevinosti, duhovnosti i svetosti. Narančasti buketi predstavljaju energiju i toplinu. Ružičaste boje cvijeća za groblje predstavljaju otmjenost, mladost, nevinost i sreću. Crvena boja simbolizira strast, ljepotu i hrabrost.

Blagdan Svih svetih slavi se još od 4. stoljeća, a nastaje kao spomen svim mučenicima.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Nije se ni u sirokom nista promijenilo. Na sred nogostupa se prodaje cvijeće, a trgovi prazni, kao i pijaca, bez pretjerivanja.
    Doslovno se ne može proći normalno, malo fali da je na cesti.
    Jesu li ti prodavači nekulturniji, ili je vlast nemarnija… Pitanje je sad

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.