Cijena zlata raste za 15%, gram u BiH trenutačno od 36 do 60 KM

Cijena zlata do kraja godine na svjetskom tržištu mogla bi biti veća za čak 15 posto.

Ovo poskupljenje odrazit će se i na maloprodajne cijene u BiH.

Rast cijena, prema tvrdnjama Franka Holmesa, direktora US Global Investora, očekuje se do kraja ove godine, piše Večernji list BiH.

Veći broj otkupljivača

Zbog najavljenog poskupljenja za očekivati je u BiH pojavu većeg broja otkupljivača zlatnih predmeta. Trenutačno je cijena 1330 dolara po unci, a ona bi za nekoliko mjeseci mogla doseći čak 1500 dolara.

Holmes svoju tvrdnju o rastu cijena potkrepljuje procjenom kako je službena inflacija znatno podcijenjena te da se kreće u rasponu od 5 do 10 posto godišnje ovisno o metodi obračuna koja se primjenjuje, a službeno se koristila 80-ih i 90-ih godina. Inflacija, prema tvrdnjama američkog Ureda za statistiku, trenutačno iznosi samo 2,7 posto, na osnovi novog načina obračuna.

Premda se američka vlada na čelu s Donaldom Trumpom deklarativno zalaže za politiku jakog dolara, tržišni pokazatelji ukazuju kako je srednjoročni trend vrijednosti dolara u padu, što se također može povoljno odraziti na cijenu žute plemenite kovine.

Istodobno, na rast cijene zlata zacijelo će utjecati i odluka kineske vlade o početku trgovanja naftom za lokalnu kinesku valutu juan, što će negativno utjecati na potražnju američkog dolara u Kini.

Naftom se, naime, do sada u pravilu trgovalo isključivo u američkim dolarima, a to se sada na Dalekom istoku mijenja.

Zlato je u tom smislu dobra zaštita od inflacije i geopolitičkih turbulencija te bi ga u svom portfelju trebao imati svaki investitor kao sidro protiv ekstremnih cjenovnih oscilacija kojima su podložne ostale ulagačke klase, osobito dionice.

Kada je riječ o otkupu zlata u Bosni i Hercegovini, na internetskim oglašivačima ih se može naći na desetke.

Cijene otkupa

Cijene otkupa se kreću ovisno o kvaliteti zlata. Tako jedan gram 14-karatnog (585) zlata otkupljivači plaćaju oko 36 KM. Za gram 18 Kt (750) zlata otkupljivači će izdvojiti od 45 do 50 KM dok je gram 24 Kt (999) kod otkupljivača trenutačno oko 60 KM.

Zanimljivo je spomenuti i kako je potražnja različita od otkupljivača do otkupljivača. Tako neki otkupljuju predmete od svih plemenitih metala, drugi isključivo zlato, a treći samo lomljene zlatne predmete.

Cijena malog zlatnog dukata kod otkupljivača se kreće oko 200 KM, ako nije oštećen. Za razliku od zlata kojem cijene rastu, srebro se ne isplati prodavati.

Naime, trenutačna cijena koju za gram srebra nude otkupljivači je pola konvertibilne marke.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.