Cijena ostaje tri marke po kilogramu, a sve smilje će biti otkupljeno

Otkupna cijena smilja na području Hercegovine neće padati ispod tri konvertibilne marke ni prilikom jesenske berbe. Kako tvrde otkupljivači s područja Hercegovine, jesenska berba bi trebala početi za nekih petnaestak dana, a trajat će sve do polovine prosinca.

“Nasadi smilja koji se nalaze na području Gruda, Širokog Brijega i Posušja će zbog češćih ljetnih pljuskova prispjeti na berbu ranije nego, primjerice, nasadi u Ljubuškom, Čapljini, Stocu gdje do sada nije bilo kiše”, navodi za Večernji list BiH jedan od otkupljivača. Ističe kako plantažeri ne trebaju strahovati te da će u ovim dijelovima gdje nije bilo kiše smilje početi “raditi” nakon kiša koje se najavljuju tijekom idućega tjedna.

“Smilju je dovoljno mjesec dana da naraste i procvjeta, tako da svi oni kojima biljke nisu rasle od ljetne berbe, ne trebaju strahovati da neće imati što ubrati u drugoj berbi, samo će to biti malo kasnije, odnosno u studenome”, navodi ovaj otkupljivač. On tvrdi i kako se ne očekuju problemi s otkupom sirove mase, kao što je to bilo krajem lipnja i početkom srpnja.

smilje_25

Naime, jesenska berba ima znatno manje prinose od one proljetne ili ljetne, a uz to, u međuvremenu su prošireni kapaciteti za preradu. Prema informacijama s terena, na području Hercegovine su u međuvremenu postojeće destilerije otvorile nove, ali također i novi otkupljivači.

Uz destilerije u Stocu, Ljubuškom, Širokom Brijegu, do početka berbe destileriju većih kapaciteta dobit će i Grude.

Inače, priča o smilju u Hercegovini krenula je još prije desetak godina, međutim, u posljednje dvije doživjela je svoju ekspanziju, te gotovo da nema kućanstva koje nema zasađeno od nekoliko stotina do nekoliko tisuća sadnica. Iako do sada nije bilo većih problema s otkupom, stručnjaci tvrde kako je riječ o neistraženom i nepoznatom tržištu.

Naime, u BiH se od zelene mase prave poluprozivodi koji se dalje plasiraju na svjetsko tržište te je još uvijek nepoznato koje su količine potrebne da se ono zadovolji.

(Večernji List)

 


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.