CIA: Mudžahedini najveća prijetnja za američke snage u BiH

CIA je u posebnom izvještaju iz 1995. godine upozorila da su mudžahedini najveća prijetnja za američke snage u BiH i procijenila da je riječ o “ološu, ali veoma motiviranoj grupi islamskih dobrovoljaca izvan BiH, koji konflikt vide kao džihad”.

Mudžahedine, čiju nazočnost CIA procjenjuje na između 300 i 1.500 ljudi, Armija BiH pod kontrolom vlasti u Sarajevu koristila je kao jurišne snage. Otprilike oko 400 njih već je “apsorbirano” u tu vojsku.

CIA je upozorila i na “iransku opasnost” u BiH. U BiH je između 350 i 400 pripadnika Iranske revolucionarne garde /IRGC/ koji obučavaju muslimansku vojsku.

IRGC je jedna od nekoliko iranskih službi odgovorna za izvođenje napada, ubojstava i ostalih terorističkih misija izvan Irana. Iranska obavještajna služba MOIS ima snažnu nazočnost u BiH i ima pristup višim dužnosnicima vlade u Sarajevu.

MOIS je izveo pripremne operacije za otmicu ili ubojstvo Amerikanaca i vjerojatno je odgovoran za ubojstvo američkog pripadnika UNPROFOR-a Williama Jeffersona – navodi CIA.

Obavještajne službe vjeruju da će za američke snage najopasniju prijetnju predstavljati iranski operativci MOIS-a i IRGC-a na području Zenice.

I šijitske i sunitske grupe u BiH predstavljaju prijetnju za američke snage. Hezbollah je već izvjesno vrijeme prisutan u BiH.

Anvar Šaban, ključni terorista Islamističke grupe, također djeluje u BiH. Šaban je sljedbenik šeika Umara Abd el Rahmana i on će, najvjerojatnije, napasti američke građane kada šeik bude osuđen na dugu zatvorsku kaznu narednog mjeseca – procjenjuje CIA u dokumentu iz 1995. godine.

Šabanovu grupu smatraju izuzetno opasnom. Postoje dokazi da je Šaban, u stvari, pod zaštitom bošnjačkih vlasti.

CIA napominje da je Aliji Izetbegoviću i Muhamedu Šaćirbeju /ministru inozemnih poslova/ jasno rečeno da strane snage moraju da napuste BiH 30 dana nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma.

– Izetbegović nas je uvjerio da će to biti učinjeno. Ipak, čini se da on misli samo na malu grupu od 200 mudžahedina, što je u suprotnosti sa našim procjenama, prema kojima njih ima mnogo više. On se nije osvrnuo na sveukupne prijetnje sa kojima se suočavaju američke snage. Nismo dobili od Izetbegovića uvjeravanja da on namjerava da eliminira službenu nazočnost Irana, ili sunitske ekstremističke grupe u BiH. Štoviše, raspoređivanje stranih mudžahedinskih jedinica unutar Armije nagovještava da nema namjeru da protjera glavni dio mudžahedina – navodi CIA.

U izvještaju se procjenjuje da vlasti u Sarajevu imaju razlog da sačuvaju iransku nazočnost – Teheran je obećao 47 milijuna dolara za nabavku oružja za BiH.

Ovakva posvećenost BiH izazvala je snažne simpatije za Iran među dužnosnicima bliskim Izetbegoviću, uključujući načelnika generalštaba Rasima Delića.

CIA navodi da SAD žele da u roku od 30 dana iz BiH budu protjerani: pakistanski, malezijski, egipatski, afganistanski i drugi strani muidžahedini, zatim iransko osoblje povezano sa MOIS-om i IRGC-om; kao i devet pripadnika drugih ekstremističkih grupa, uključujući Islamističku grupu i Hezbollah, ogranke Hezbollaha i ostale grupe koje pružaju humanitarnu i pomoć u domenu obrazovanja.

“Također, želimo da BiH službeno prekine odnose sa Iranom u vezi sa kupovinom oružja i zatvori kampove za obuku koje vode navedene grupe”, ističe CIA.

CIA je tada navela da će vlastima u Sarajevu biti zaprijećeno da bi SAD mogle da blokiraju vojnu i ekonomsku pomoć i da to predstavlja “oružje” koje su spremni da upotrijebe.

Također, SAD će smatrati BiH odgovornom ako dođe do bilo kakvog napada na američke snage grupa koje su identificirali kao prijetnje. Zatražit će i od saveznika da na isti način postupaju sa vladom u Sarajevu. (Srna)

(www.jabuka.tv)Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.