CIA će imati vlastiti model umjetne inteligencije

Centralna obavještajna agencija (CIA) se priprema uvesti u upotrebu funkciju koja je srodna programu OpenAI.

Ovaj model će koristiti umjetnu inteligenciju (AI) da bi analitičarima omogućio bolji pristup inteligenciji otvorenog koda, prenio je Blumberg.

Prešli smo put od novina i radija do novina i televizije, do novina i kablovske televizije, do interneta, do velikih podataka, samo nastavljamo u tom pravcu, rekao je direktor CIA Odjeljenja za otvorene izvore Rendi Nikson.

Kako prenosi agencija, riječ je o široj vladinoj kampanji da se iskoristi moć AI, kako bi se natjecala sa Kinom, koja nastoji postati globalni lider u ovoj oblasti do 2030. godine.

Taj AI alat će omogućiti korisnicima da vide originalni izvor informacija koje gledaju, naveo je Nikson i dodao da je funkcija čavrljanja, odnosno chata, logičan dio brže distribucije obavještajnih podataka.

CIA nije objavila koji model AI će koristiti kao podršku novom alatu ili kako će zaštititi informacije od prodiranja na otvoreni internet.

Alat za umjetnu inteligenciju bit će dostupan u obavještajnoj zajednici SAD od 18 agencija, koja uključuje CIA, Agenciju za nacionalnu sigurnost, Federalni istražni biro i agencije koje vode ogranci vojske, ali neće biti dostupan kreatorima politike ili javnih kampanji, prenosi BHRT.

Umjetna inteligencija – blagoslov ili prokletstvo?

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.