Chrome i potrošnja baterije možda više neće biti neprijatelji – Jabuka.tv

Chrome i potrošnja baterije možda više neće biti neprijatelji

Googleov internetski preglednik u skorijoj bi budućnosti mogao više štedjeti bateriju prijenosnika.

Prvi testovi pokazuju da bi ušteda mogla biti i do 28 %.

Portal TheWindowsClub pronjuškao je kroz eksperimentalne opcije koje se pripremaju za Googleov internetski preglednik Chrome, i tamo našao novi dodatak čija bi osnovna zadaća bila uštedjeti na potrošnji baterije u prijenosnim računalima. Chrome bi, kažu, u verziji 86 trebao početi blokirati pozadinske JavaScript procese poput timera i trackera koji rade u tabovima dok oni nisu aktivni. Jednom kada tab ode u pozadinu, JavaScript bi se, po novome, trebao zaustaviti.

Testiranje na ekstremnom primjeru, s 36 pozadinskih kartica i praznim tabom u prvom planu, pokazalo je da gašenje suvišnih procesa u pozadini može imati velik utjecaj na potrošnju baterije prijenosnog računala. U ovom testu trajanje baterije produljeno je za gotovo dva sata, odnosno potrošnja energije smanjena je za oko 28 %.

Osim velikih zahtjeva za radnom memorijom, visoka potrošnja baterije druga je najčešća primjedba korisnika Googleovog Chromea, prenosi Bug.hr.

Kako zaustavljanje JavaScript timera u pozadini može biti i problematično u nekim scenarijima, u Googleu planiraju administratorima dati mogućnost da ovu opciju u Chromeu isključe, što će prvenstveno biti od koristi u poslovnim okruženjima gdje se rad softvera detaljnije nadzire.

Ovaj dodatak primijećen je za sada u ranim verzijama Chromea 86, Google ga planira donijeti i u mobilne i u desktop inačice preglednika, no – kako to obično biva s eksperimentalnim dodacima – nije sigurno da će se to dogoditi, niti kada bismo svi mogli imati koristi od ovog načina uštede energije na laptopima.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.