Chicago dobio prvu gradonačelnicu koja je Afroamerikanka, ali i lezbijka

Stanovnici Chicaga izabrali su u utorak, u drugom krugu lokalnih izbora, 56-godišnju Lori Lightfoot za novu gradonačelnicu i prvi put u povijesti grada povjerili tu dužnost Afroamerikanki.

Birači u trećem po veličini američkom gradu mogli su birati u drugome krugu između nje i dugogodišnje lokalne političarke i također crnkinje Toni Preckwinkle (72). Lightfoot je bez problema pobijedila svoju protukandidatkinju.

Stanovnici Chicaga spremni su za promjene, rekla je Lightfoot u svojoj kampanji obećavši, među ostalim, da će poduprijeti ograničavanje mandata gradonačelnika i reforme koje će zabraniti izabranim dužnosnicima da profitiraju od svojih položaja.

Chicago je sada postao najvećim američkim gradom koji je izabrao crnu gradonačelnicu, koja se uz to otvoreno deklarira kao lezbijka.

Lightfoot i Preckwinkle, dvije demokratske kandidatkinje, osvojile su najveći broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora krajem veljače, 17,5 posto, odnosno 16 posto.

Iza njih je ostalo drugih dvanaest kandidata, među kojima poznati lokalni političar Bill Daley i nekadašnji načelnik policije Garry McCarthy.

Birao se nasljednik demokrata Rahma Emanuela koji je na toj dužnosti od 2011. Ta nekadašnja zvijezda demokratske stranke objavio je na opće iznenađenje da se neće treći put kandidirati.

Od 1837. Chicago je imao tek jednog gradonačelnika crnca i jednu gradonačelnicu.

Lightfoot je i prva pripadnica homoseksualne zajednice na čelu grada koji ima 2,7 milijuna stanovnika a obilježava ga nepovjerenje između policije i manjina, velike nejednakosti između četvrti i visoka stopa kriminaliteta.

U 2018. u Chicagu je bilo više od 550 ubojstava, što je više nego u New Yorku i u Los Angelesu zajedno, premda dva potonja grada imaju više stanovnika.

(Hina)7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.