Četiri razloga zbog kojih se isplati jesti komorač – Jabuka.tv

Četiri razloga zbog kojih se isplati jesti komorač

Komorač je vrsta povrća koja nam je manje poznata od brokule ili tikvice, ali definitivno zaslužuje biti dio vašeg jelovnika.

Evo nekoliko informacija o tome koji su hranjivi sastojci u komoraču i koje su potencijalno zdravstvene blagodati koje on ima.

Komorač je bogat hranjivim tvarima

Nutricionistica Cynthia Sass za Health je otkrila da se komorač već dugo koristi kao ljekovita biljka za širok spektar stanja povezanih s probavnim, endokrinim, reproduktivnim i respiratornim sustavom, kao i stimulans za majke koje doje. Studije su pokazale da ovo povrće sadrži antioksidanse i vrijedne antimikrobne, antivirusne, protugljivične i protuupalne spojeve.

Jedna šalica sirovih kriški komorača sadrži samo 27 kalorija i tri grama vlakana. Ima i 17 posto dnevnog preporučenog unosa vitamina C, kao i 10 posto potrebnog kalija koji regulira krvni tlak, te nešto manje mangana, kalcija, željeza i vitamina B.

Komorač ima zdravstvene blagodati za zdravlje žena

Nedavno objavljen rad u Journal of Menopausal Medicine pregledao je pozitivne učinke ulja komorača u liječenju bolnih menstruacija, predmenstrualnog sindroma, menopauze, laktacije i sindroma policističnih jajnika.

Jedno istraživanje u sklopu kojeg su žene uzimale 100 mg ulja komorača dnevno tijekom osam tjedana ublažile su svoje simptome menopauze u odnosu na žene koje nisu.

Međutim, treba imati na umu da dodaci prehrani koji sadrže komorač mogu ometati učinkovitost kontracepcijskih pilula.

Sjeme komorača povoljno djeluje na probavu

Sjeme komorača obično se koristi kao vrsta začina. Ima primjenu i u liječenju nadutosti i plinova. Tada se jedna mala žlica sjemenki komorača namoči 20 minuta u vrućoj vodi, ocijedi i pije kao čaj.

Komorač može pomoći u ublažavanju boli

Studija objavljena ove godine u Complementary Therapies in Clinical Practice istražila je učinak komorača na ljude s osteoartritisa. Pacijenti su dva puta tijekom dva tjedna uzimali kapsule koje su sadržavale ekstrakt komorača ili placebo. Skupina koja je konzumirala komorač prijavila je smanjenje boli i ukočenosti, a druga nije.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.