Četiri privatne banke daju 500 milijuna KM za Koridor Vc

Autocesta
Četiri privatne banke spremne su financirati s ukupno 500 milijuna KM nastavak gradnje autoceste na Koridoru Vc, točnije dionicu Mostar Sjever -Mostar Jug, koja je ukupne dužine 15 kilometara.

Ovu informaciju za Dnevni avaz potvrdio je Adnan Terzić, direktor Autocesta FBiH. On je inicijator ove ideje, nastale nakon odustajanja od zaduženja kod kineske državne “Exim banke”, zbog stavova i poruka iz Bruxellesa.

Mi smo ovim bankama predložili ovu ideju i oni su je rado prihvatili. Ovo je prvi put da bi, da kažem, privatne banke kreditirale gradnju Koridora Vc. Cijeli ovaj posao koordinirat će Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). To nam je bitno zbog procedura, kaže Terzić.

Ovo je prvi put da bi se Autoceste FBiH zadužile kod privatnih banaka, izravnim putem.

Za taj posao četiri banke – UniCredit, Raiffeisen, Intesa Sanpaolo i Sparkasse – formirale su i konzorcij.

One bi u gradnji Koridora sudjelovale s financijskom injekcijom od 250 milijuna eura (oko 500 milijuna KM).

Avaz doznaje da je dogovor o takvom načinu financiranja u završnoj fazi.

Autoceste FBiH inače se već godinama zadužuju kod stranih kreditora, poput EBRD-a i Europske investicijske banke (EIB). Ovim načinom financiranja Koridora državna firma ulazi u novi vid osiguravanja potrebnog novca.

Sada čekamo odgovor. Vjerujemo da će on biti do kraja siječnja. Točnije, čekamo hoće li pristati na našu ponudu da kredit vraćamo uz grejs period od četiri godine i rok otplate od deset godina. S ovim je upoznat i premijer Fadil Novalić, koji je također imao razgovore s čelnicima ovih banaka, kaže Terzić.

Neslužbeno, Avaz doznaje da bi, u slučaju da dogovor o kreditu bude postignut, kamata bila slična onoj uz koju se zadužuje kod EBRD-a.

(Fena)
4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.