Četiri marke automobila koji se najčešće kradu

Vozila marke “Volkswagen”, “Audi”, “BMW” i “Mercedes” najčešće su bila na meti lopova tijekom prošle godine u Republici Srpskoj, pokazuju podaci entitetske policije.

Ipak, smanjen je broj kaznenih djela u vezi s otuđenjem motornih vozila za 2,4 posto (ili za tri slučaja) u odnosu na 2016. godinu, kada je bilo prijavljeno 126.

Lani je pronađeno i vlasnicima vraćeno ukupno 105 automobila od kojih je 75 otuđeno na teritoriju Republike Srpske, 22 su ukradena na teritoriju Federacije BiH i osam za koja je potragu raspisao Interpol.

Od prijavljena 123 kaznena djela u 2017., 111 krađa automobila počinile su nepoznate osobe, od kojih je rasvijetljeno 58 i dva izvršena u prethodnim godinama.

Koeficijent ukupne rasvijetljenosti ovih kaznenih djela iznosi 57,6 posto, a koeficijent po nepoznatom počinitelju 53,1 posto, navodi se u izvještaju o radu MUPRS-a u 2017. godini.

Od prijavljenih 49 teških krađa automobila, 46 su počinile nepoznate osobe, od kojih je rasvijetljeno 15 ovih kaznenih djela. Osim njih, rasvijetljena su i dva slučaja koja su izvršena u prethodnim godinama.

Lani su prijavljene i 33 krađe vozila, 41 kazneno djelo oduzimanje motornoga vozila, od kojih je rasvijetljeno njih 25.

Osim ovih kaznenih djela, izvršene su i teške krađe vozila u pokušaju (19), krađe vozila u pokušaju (1), prikrivanje (6), iznuda (1), falsificiranje isprava (49), navođenje na ovjeravanje neistinitoga sadržaja (5), utaja (4), osiguranička prijevara (3) i lažno prijavljivanje kaznenoga djela (6).

(Fena)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.