Četiri jednostavna savjeta kako ćete se riješiti osa koje zuje oko ljetnog stola

Čim vani zatopli odmah krenemo s guštanjem u kavi, piću ili jelu na terasi, balkonu, u vrtu… Međutim, kako se probudi priroda, probude se i njeni stanovnici – kukci.

Jedni od najdosadnijih (i najneugodnijih zato jer kao i neki drugi kukci – bodu!) su ose. Uzmete komad lubenice, sjednete na terasu i odmah kreće zujanje – poznato vam je to jako dobro, zar ne?

Osim voća, privlače ih sokovi, kokteli, sve što sadrži šećer, ali i meso pa su nepozvani gosti i roštiljanju. Kako bi se učinkovito riješili osa oko stola, otkrit ćemo vam nekoliko jednostavnih trikova.

“Smrdljiva” bomba

Postoji nekoliko mirisa koje ovi kukci ne vole. Ako stavite određene stvari na svoj stol, onda mu se neće približiti. Zbog toga trebate jednostavno napraviti smrdljivu bombu protiv osa. Postoji nekoliko stvari koje možete napraviti:

• U prerezani limun ubosti više klinčića

• Staviti na stol vezicu bosiljka ili metvice

• Ne vole ni miris lavande

Pripremite večeru za ose

Dok za vrijeme roštiljanja sjedite vani i uživate u suncu, sigurno vam ne trebaju ose na tanjuru. To možete spriječiti ako osama pripremite vlastitu večeru. A ona neka bude na drugom stolu. Na meniju neka bude sočno voće (poput grožđa), piše miss7.hr.

Prestrašite ih pravim tonovima

Jako dobro funkcioniraju aparati koji proizvode visoke ultrazvučne tonove koji sprječavaju ose da se približe. Ljude i veće životinje (poput pasa i mačaka) ti zvukovi ne opterećuju. Međutim, kukcima ti tonovi smetaju – ako su stalni, toliko će im smetati da će dobrovoljno pobjeći.

Bacite u smeće zamke za ose

Mali insekti su vrlo solidarni. Reagiraju na poziv u pomoć drugih. Ako osa ostane u zamci, ispušta mirise koji alarmiraju druge ose i privlače ih. Dakle, nemoj uopće pokušavati raditi smrtonosne zamke za insekte. Naime, još ćete ih više privući.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.