Cesta smrti, Blood Falls i Otok zmija: Ovo su najstrašnija prirodna čuda na Zemlji

Iako su jezive, neke destinacije su postale veoma popularne među turistima.

Naša je planeta bogata na nebrojeno puno načina i dom je mjestima neopisive ljepote, ali neki su njeni dijelovi više nego zastrašujući. Nekim lokacijama ne trebaju uklete kuće i masovna groblja da bi bile jezive, nego su takve same po sebi, piše Daily Star.

Bez obzira na svoju neobičnost i upravo zbog svoje jedinstvenosti, mnoge od ovih lokacija postale su popularne turističke destinacije, a evo čime su stekle svoju reputaciju.

1. Cesta smrti, Bolivija

North Yungas Road u Boliviji, dug 64 kilometra, koji neki zovu i Cesta smrti, ruta je koju su izgradili ratni zarobljenici iz Paragvaja tijekom Rata za Chaco 1930. godine. Ona vodi od La Paza do Las Yungasa, a 1995. je proglašena najopasnijom cestom na svijetu. Velikim dijelom nalazi se na visini od 4.650 metara i prolazi kroz kišne šume.

Sigurnija ruta izgrađena je 2006. godine, ali je godišnje do tada na njoj ginulo do 300 ljudi. Bez obzira na smrtonosni spust i nesigurnost, ova cesta privlači oko 25.000 posjetitelja godišnje, a turisti se upozoravaju da budu oprezni, posebno kada naiđu na slijepe zavoje, kojih ima puno.

2. Pećine Gomantong , Malezija

View this post on Instagram

BORNEO | GOMANTONG CAVES | 03/2018 Die #gomantongcaves 😳 Aus vielerlei Hinsicht beeindruckend und interessant, aber auch ein wenig eklig 😉 Natürlich sticht einem direkt die schiere Größe der Haupthöhle ins Auge, doch noch bevor man sie überhaupt betritt, begrüßt einen ein abartiger, beißender Geruch (daher auch der kaum helfende Mundschutz): Der komplette Boden der Höhle besteht aus den Hinterlassenschaften ihrer unter der Decke und an den Wänden lebenden Bewohner. Jeweils ca. 1,5 Mio. Fledermäuse und Salanganen (Schwalbenähnliche Vögel) teilen sich die riesige Behausung und irgendwo muss der Mist ja hin. Welche höchst unterschiedlichen Lebewesen davon wiederum profitieren, erfahrt ihr in der nächsten Folge von "Timmy erklärt die Welt". . . . ____________________ #borneo #sabah #malaysia #sandakan #kinabatangan #kinabatanganriver #caves #cave #malaysiatrulyasia #sukau #birdsnest #ourplanetdaily #exploreborneo #gomantong #travelblogger #reisen #fernweh #travelblog #reisenmachtglücklich #reisesüchtig #travelcouple #weltenbummler #reisefieber #reisetagebuch #traveltheworld #reiseblog #reiseblogger #reiseblogger_de

A post shared by Tim | Reisebloggender Fotograf (@timkurthtravel) on

Ovaj intrigantni sustav pećina nalazi se u Sabahu i nije mjesto za one koji su strašljivi. U ovim pećinama živi dva milijuna slijepih miševa, a njihovo je tlo puno njihovih izlučevina. Jedinstveni miris koji se zbog toga uvukao u zidove pećine nazvan je “najgori smrad poznat čovječanstvu”.

Milijuni žohara gmižu zidovima i nitko od posjetitelja koji uđu u ove pećine ne može ih izbjeći. To nije sve – ovo je mjesto krcato zmijama, škorpionima, pacovima, rakovima i velikim stonogama – otrovnim insektima dugim najmanje osam centimetara.

3. Vrata do pakla, Turkmenistan

Ovo zastrašujuće prirodno čudo rupa je u zemlji koja neprestano gori. Ovaj krater u Darvazi u Turkmenistanu Rusi su smatrali profitabilnim naftnim nalazištem 1971. godine. Inženjeri su tamo postavili opremu za bušenje i počeli s operacijama izvlačenja nafte, ali se tlo ubrzo urušilo i napravilo veliki krater koji je progutao cijeli kamp.

Zbog toga je odlučeno da se odustane od izvlačenja nafte kako bi se izbjeglo širenje otrovnih plinova po okolnim gradovima i da se ova rupa zapali. Očekivalo se da će vatra stati nakon nekoliko tjedana, ali ovaj krater i danas, 50 godina kasnije, neprestano gori.

4. Polja paukova, Australija

Čudni fenomen događa se svake godine u gradu Wagga Wagga u Novom Južnom Walesu – tisuće paukova svojim mrežama prekriva polja. Ova se stvorenja masovno sele kako bi izbjegla proljetne poplave.

Kako je proljetna sezona 2012. godine bila posebno kišovita, veći se broj paukova iselio pa su tamošnja polja bila prekrivena debelim slojem paučine, što bi bio lijep prizor da nije zastrašujuć.

5. Blood Falls, Antarktik

Znanstvenici su se godinama pitali zašto je hladni klif na Antarktiku prekriven crvenom bojom. Ova crvena tekućina slijeva se u jezero Bonney i smatralo se da je izaziva alga iz vode, ali ova pretpostavka nije nikad potvrđena. Tek 2017. godine utvrđeno je da ovaj fenomen nastaje tijekom oksidacije željeza u slanoj vodi. To je isti kemijski proces kao i hrđanje zbog čega je i boja slična boji zahrđalog željeza. Čak ni ovo otkriće ne čini ovo mjesto ništa manje jezivim.

6. Otok zmija, Brazil

Naziv ovog otoka govori sve – on je pun zmija. Ilha da Queimada Grande mali je otok, ima površinu od 43 hektara i ljudima je zabranjen da ga posjećuju jer na njemu živi između 2.000 i 4.000 zmija. One su ostale zarobljene na otoku kada je podizanje razine mora prekrilo zemlju i odcijepilo ovaj komad zemlje od ostatka kopna, prenosi Klix.

Na njemu, između ostalih, živi zlatna zmija, jedna od najopasnijih zmija na planetu čiji vas otrov može ubiti u roku sat vremena.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.