Cesta Široki Brijeg – Posušje dobit će treću prometnu traku

Više od 50 milijuna maraka kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) bit će utrošeno do 2018. na rekonstrukciju i modernizaciju prometnica u FBiH. Ova investicija vrijedi oko 103 milijuna eura, s tim da će se ostatak namiriti iz drugih izvora, kao što su naplata trošarina, cestarina.

Projekt, koji je s EBRD-om zaključilo Vijeće ministara BiH, obuhvaća izgradnju novih dionica cesta i trakova za spora vozila, obnovu asfaltnog sloja, eliminiranje crnih točaka, saniranje tunela i mostova na čak 35 cestovnih pravaca u ukupnoj dužini od 290 km, piše Večernji list.

Obavit će se rekonstrukcija i izgradnja novih prometnica, kolničkih trakova u okolici Mostara, Hutova, Čitluka, Posušja, Širokog Brijega, Livna, Glamoča, Čapljine, preko Konjica, Drvara, Bihaća… Iz navedenoga iznosa kredita obavit će se rekonstrukcija sedam mostova – na rijeci Sani kod Ključa, Plivi kod Jajca, mosta Komar, mosta na Vrbasu kod Bugojna, na rijeci Bosni na lokaciji Bosna 4., mosta na Bregavi kod mjesta Tasovčići i onoga u Ljubinju.

Izgradit će se i trak za spora vozila možda na najlošijoj dionici ceste u Hercegovini, a to je cestovni pravac Kolo – Posušje – Široki Brijeg u dužini od 17 kilometara. Prema operativnom planu, predviđena je i izgradnja novih dionica cesta u Hercegovačko-neretvanskoj županiji na pravcima Babin Do – Bročanac, Broćanac – Hutovo – Cerovica,Cerovica – Drenovac…, te između Tuzlanske i Zeničko-dobojske županije izgradnja dionice ceste na pravcu Kladanj – Potpaklenik – Karaula. Kad se završe radovi, ostaje mogućnost tek da se 2019. zaključe svi ugovori između strana potpisnica ovoga kreditnoga aranžmana, piše Večernji list.

Spomenimo da je Vijeće ministara BiH podržalo inicijativu Ministarstva financija i odredilo izaslanstvo za vođenje pregovora u svrhu zaključivanja ugovora o zajmu (Projekt modernizacije cestovnog sektora u FBiH) između BiH i EBRD-a u vrijednosti od 58 mil. eura, rečeno je nakon zadnje sjednice u Sarajevu. Ovaj projekt obuhvatit će rehabilitaciju i modernizaciju magistralnih cesta, rekonstrukciju tunela i raskrižja kvalificiranih kao crne točke na magistralnim cestama, kao i poboljšanje upravljanja magistralnom cestovnom mrežom u FBiH, s posebnim fokusom na financijsku održivost investicija, otpornost zna klimatske promjene i sigurnost prometa.

Program modernizacije cesta u FBiH uključen je u program javnih investicija FBiH od 2016. do 2018. Početkom veljače ove godine iz JP Ceste FBiH pokrenuta je inicijativu za program modernizacije magistralnih cesta u FBiH kako bi se do 2020. osigurala odgovarajuća cestovna infrastruktura, a Vlada FBiH podržala je inicijativu za osiguranje kreditnih sredstava kod međunarodnih financijskih institucija u iznosu od 150 milijuna KM.

Rekonstrukcija cesta i izgradnja uključuje završetak izgradnje magistralne ceste M 17.3 Neum – Stolac ukupne dužine 32.9 km, izgradnju trećih trakova za spora vozila ukupne dužine 40 km na 8 dionica magistralnih cesta, rekonstrukciju kolničkih trakova, tunela i mostova.

(www.jabuka.tv)


19 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.