Cesta od Dračeva do spoja na cestu Neum-Stolac bit će rekonstruirana | Jabuka.tv

Cesta od Dračeva do spoja na cestu Neum-Stolac bit će rekonstruirana

Radovi na izgradnji magistralne ceste M17.3 Neum – Stolac, u dijelu koji pripada općini Neum, a koji bi ovaj jedini bosanskohercegovački grad na moru trebala povezati s unutrašnjošću, u punom su jeku.

Završeni su radovi na poddionici Stari Neum – Babin Do u dužini od 5,3 kilometra, Babin Do – Oštrovac dugoj 1,7 kilometra, tunel Oštrovac dug 190 metara te poddionica Oštrovac – Broćanac duga oko pet kilometara. Trenutno se radi na eksproprijaciji zemljišta Hutovo – Cerovica te se sklapaju sporazumi za poddionicu Broćanac – Prapratnica.

Ono što je zanimljivo jeste činjenica kako bi i Čapljina mogla biti povezana s ovom cestom putem pristupnih cesta.

Kako je Čapljinski portal doznao iz Federalnog ministarstva prometa i veza, nakon završetka prometnice Stolac-Neum ići će se u spajanje ostalih cesta s ovom prometnicom.

Ono što nam je njihov izvor otkrio jeste kako se razmišlja i o rekonstrukciji spoja ceste s Dračevom, tako da bi Čapljina bila izravno povezana s novom cestom Stolac-Neum, uz napomenu kako je na Koridoru Vc ostavljen odvojak prema spoju za Neum i Stolac.

Ovakvi potezi u potpunosti bi povezali neumsko zaleđe s ostatkom države i tako skratili putovanje do jedinog bh. grada na moru, kao i dugotrajna čekanja na granicama.

Najveći pothvat na ovom projektu je izgradnja tunela Žaba, dugačkog čak 975 metara, koji počinje na lokaciji naseljenog mjesta Prapratnica, a završava u blizini naseljenog mjesta Hutovo na području općine Neum.

Vrijednost radova je 23,057.197,66 KM, a izvode ih Euro–Asfalt i HP Investing.

Tunel Žaba spada u zahtjevniju kategoriju tunela i podijeljen je u tri faze. Prva obuhvaća iskop i primarnu oblogu, druga betoniranje tunela i sekundarnu oblogu, a treća su završni radovi (elektrovodovi, ventilacija i sl.).

Uz glavni tunel, istodobno se radi i na pomoćnom dužine 730 m, koji je isključivo namijenjen za evakuaciju ljudi i za interventna vozila u slučaju nekih nesreća. Pri gradnji ovog tunela korišten je električni sustav miniranja, a važno je istaknuti da su na ovoj građevini projektirane i izvedene tri poprečne veze s pomoćnom cijevi.

Zbog nepristupačnosti terena rad se odvija samo s jedne strane tunela. Rok za završetak radova predviđen je za listopad 2020. godine. Izgradnja tunela Žaba predstavlja još jedan korak realizaciji dugogodišnjeg projekta i približavanju Neuma i Stoca.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj: