Červar: Cindrića nema kad ga trebaš, a to što se priča o mojim minutama odmora je smiješno

Lino Červar podvukao je crtu nakon ispadanja hrvatske rukometne reprezentacije sa Svjetskog prvenstva prije četvrtzavršnice i na sve što se zbivalo tijekom priprema koje su prethodile turniru, ali i na njemu samom na kojem je najavio ostavku u trenucima dok je Hrvatska mogla u četvrtfinale, a time, moguće, i u borbu za medalje.

Žao mi je što se dao preveliki značaj svemu i što se u prvi plan gurao najteži naš poraz na svjetskim prvenstvima. I jedna vrhunska momčad poput Slovenije otišla je već kući, PortugalNjemačka

Mi smo prošle godine igrali najbolji rukomet na Europskom prvenstvu, bili smo moralni prvaci. Iako nam je Cindrić bio ozlijeđen, a Duvnjak istrošen na kraju odigravši najbolje utakmice života. To je bio model koji nas mora nositi, priča za 24sata još jednom ističući:

Ovo je Svjetsko prvenstvo posebno, nije se trebalo ni organizirati. Zapravo, najgore organizirano ikada za koje nismo ni sanjali da se može dogoditi s tim virusom. Pa, kako je moguće da jedna reprezentacija gubi za zelenim stolom, a dvije se povuku 24 sata prije, je li to ozbiljno natjecanje? Zemlje su različito tretirale zdravstvenu krizu, neki su imali bolje uvjete, neki lošije. Mi nemamo 100 igrača jednake kvalitete, naši stožerni igrači Duvnjak, Cindrić i Karačić bili su u problemima, nismo imali Stepančića i to je za nas bila nova situacija. Došli smo na turnir fizički nepripremljeni, u pet dana nije bilo moguće sve napraviti.

Tako Červar priča danas. Prije odlaska na Svjetsko prvenstvo pričao je da će Hrvatska ondje biti hit.

Da, jer naznake su postojale i svatko sada može reći što misli, to je demokracija. Međutim, Cindrić nam se ozlijedio, Duvnjak je djelovao izmrcvareno, Karačić je pokušao, i to nije više ista reprezentacija. Što god ljudi mislili, a misle da mi možemo i bez njihovih pravih izdanja biti kompetitivni. Trebali smo u četvrtfinale, ali poslije bismo teško nešto napravili. Svi mi koji volimo reprezentaciju želimo uvijek zlato i srebro, ali dogodila se ta Argentina, koju ne treba podcijeniti…

Poslije Argentine za koju je bio siguran da ćemo je pobijediti je rekao da odlazi.

… onda sam ja ishitreno rekao što sam rekao ponudivši ostavku. Ipak sam i ja emotivan, a nije dobro da emocije nadvladaju razum. Imam i ja dobre i loše trenutke. Treba kritizirati i to prihvaćam, ali samo bez uvreda.

Kaže da poštuje igrače i da oni nisu zaslužili kritike, da o svakome od njih može reći sve najbolje i da je s njima imao dobar odnos pa se vraća na početak turnira, utakmicu protiv Japana i ozljedu Luke Cindrića.

Ma nije to odlučilo, što god pričali. Cindrića cijenim, ja sam ga otkrio kad ga nitko nije vidio i doveo u Metalurg. Tko zna gdje bi sada bio, bi li igrao u Barceloni ili ostao u Ogulinu. Ali, kad ga trebaš, njega nema. Ozlijedio se 2019., pa prošle godine, sada treći put. Kada smo trenirali i kada ga pitam za stanje, često je govorio da mu treba još pola sata, pa još 20 minuta, pa još 10, pa još pet… To je tako bilo.

Priznaje da je katkad davao premalo šansi mlađim igračima u momčadi i poručuje:

Ako mi u Hrvatskoj ne izgradimo strategiju za najmlađe dobne skupine, ne ojačamo ligu, nećemo opet stvarati nove Cindriće. Možda da oformimo B reprezentaciju i da osiguramo mladim igračima da se sastaju i igraju. Nama treba skinuti kapu za sve što smo napravili u zadnjih 20 godina. Nismo mi Francuska.

Ima ih puno koje nasmijavaju minute odmora koje drži Lino Červar. Njega pak nasmijavaju ti koji mu se smiju.

Prozivaju me za to, a, zapravo, ja pucam od smijeha kad to vidim. Kad čujem da trener na minuti odmora govori Janku da doda Ivanu, a on Mirku, pa ako ne prođe onda onom drugom.. To je ubijanje kreativnosti, to je zatvor. Sve se radi kroz trening, vizualiziraju se situacijski scenariji kroz tjedan, a ne na utakmici. Nisam nikad vidio danskog izbornika da je uzeo tablu. Pa, Vlado Stenzel bi se naježio kad bi vidio nekog s tablom. Evo, neki su analitičari došli do podataka, prateći sve time-oute, da se ni jedan posto od toga što su se dogovorili nije ostvarilo. Ni jedan posto! Španjolci su tu odlični jer igrači moraju znati tijekom utakmice sami nalaziti rješenja. Mogu oni dizati utege koliko žele, ali ako ne znaju kamo će s loptom…

Vrijeme je za novog izbornika. Njegov prethodnik Červar se nada da će to biti netko iz domaćeg dvorišta

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.