Čerkez: Rano je za produžavanje radnog vremena ugostiteljskim objektima

Uvođenje stanja prirodne nesreće u Federaciji BiH otvorilo bi prostor za jači nadzor provođenja epidemioloških mjera, dodatne restrikcije Federalno ministarstvo zdravstva ne planira, kao ni popuštanje trenutnih mjera.

Savjetnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je da Ministarstvo prati epidemiološku situaciju u entitetu, znanstveni svijet i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i da na osnovu toga donose odluke o mjerama.

U Hrvatskoj bi na snagu trebale stupiti nove mjere, a jedna od tih je i skraćivanje razdoblja izolacije na 10 dana. U Federaciji Bosne i Hercegovine nadležni su razmatrali tu mogućnost, međutim ne smatraju da je još uvijek odgovarajuće vrijeme za takve promjene.

Smatrali smo da je rano za skraćivanje izolacije, želimo prvo da prođe ovo razdoblje polaska u školu, da vidimo kako će to ići, pa ćemo onda razmotriti mjere smanjenja izolacije. Ukoliko u vezi s tim budu jasne preporuke WHO-a i mi ćemo se tako kretati, rekao je Čerkez za Klix.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je nedavno apeliralo na Ministarstvo zdravstva da razmotri odluku produžavanja radnog vremena ugostiteljskim objektima. U Republici Srpskoj je pod pritiskom ugostitelja ukinuto izvanredno ograničenje radnog vremena, no u FBiH nadležni smatraju da postoje brojni razlozi zašto to još uvijek nije dobra odluka.

Nepoštivanje mjera nas je natjeralo da skratimo radno vrijeme i da situaciju iskontroliramo na taj način. Ako se stanje dodatno stabilizira, mogli bismo to harmonizirati s RS-om, razmišljali smo o tome, ali je potrebno gledati korak unaprijed i koji su potencijalni rizici, rekao je Čerkez.

Potencijalni rizik je, između ostalog, hladno vrijeme koje dolazi, a koje znači i provođenje više vremena u zatvorenom prostoru.

Međutim, resorno ministarstvo je razmišljalo i o dopuštanju navijačima da nazoče utakmicama. Ukoliko se to dogodi, Čerkez kaže da je potrebno imati ograničen rad ugostiteljskih objekata upravo da se navijači i ljubitelji nogometa ne bi okupljali u kafićima poslije utakmice.

S utakmicama i navijačima ćemo ići u dogovoru s Republikom Srpskom, do sada nismo procijenili da je dobar trenutak, rekao je Čerkez.

Govoreći o uvođenju stanja nesreće u Federaciji BiH kazao je da će to omogućiti jači nadzor poštivanja mjera te da je to prijeko potrebno s obzirom na dosadašnje slabo praćenje i sankcioniranje neprovođenja mjera.

Kada je riječ o testiranju, to se radi kao što je ranije i odlučeno – testiraju se oni koji osjećaju simptome, ali Čerkez kaže da je važno i povremeno testirati ljude u institucijama socijalne zaštite, domovima za stare i sličnim ustanovama, što i stoji u preporukama ministarstva.

U posljednje vrijeme smo imali nekoliko slučajeva da se koronavirusom zarazila osoba koja ju je već prebolila. S njima se postupa isto kao i da nisu preboljeli koronavirus, s tim da se vjeruje da su prvih nekoliko mjeseci imuni. Iz toga proizilazi i epidemiološka odluka da oni koji su preboljeli koronavirus otprilike tri-četiri mjeseca ne moraju ići u izolaciju u slučaju kontakta sa zaraženom osobom.

(www.jabuka.tv)

 


4 komentara

  • WHO je kriminalna organizacija koja propagira masturbaciju djece od 4 godine ?! Na svojoj službenoj stranici. Njih da slušamo? Protiv čelnika WHO se vodi više kaznenih postupaka. Vodi ga kući Čerkezu skupa s preporukama.

  • I ti čerkez si vjerovatno neki mason govedo jedno koliko si samo jada zado običnim ljudima svojim mekakvim odlukama i preporukama tebi pun đžep para a za ljude koji ostaju bez posla zbog te vaše korone boli te neka stvar ali krepat ćeš i ti govnaru jedan

  • Osobno mene bi bila sramota raditi to što radi taj Čerkez prodavati maglu napaćenom narodu uznemiravati i širiti paniku što bar ne promjenu neku drugu facu ove je više dosta

  • Igraju se malih bogova. Kad ce ko raditi, dokle ce radit. Upadaju s inspekcijama.
    Mjere besmislene a oni se bahate. Ali doci ce vrijeme istine a tada ne bih bio u koži ovih slugu koji su se prodali za male pare. Doći će Maca na vratanca Čerkezu i ostali Čerkezi koji znate da je ovo sranje a sudjelujete u ovom ZLOČINU.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.