Čerkez: Mjere protiv epidemije ostaju na snazi – Jabuka.tv

Čerkez: Mjere protiv epidemije ostaju na snazi

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez, govoreći na pres-konferenciji Stožera o mjerama koje se u Federaciji BiH poduzimaju na suzbijanju zaraze koronavirusom, naveo je da su jučer dogovorene mjere o povećanju, s pedeset na sedamdeset, broja posjetitelja koji mogu prisustvovati predstavama u kinima i kazalištima.

Sve odranije propisane higijensko-epidemiološke mjere su produžene na petnaest dana i pridržavanje tih mjera se podrazumijeva, a Čerkez napominje da je o povećanju broja gledatelja u kazalištima i kino dvoranama odlučeno nakon procjene da za to postoje dobri uvjeti jer gledatelji, osim što nose zaštitne maske, ne razgovaraju međusobno tijekom predstava.

Kad je riječ o predizbornoj kampanji, Čerkez je kazao da su svi politički akteri pozvani da ne održavaju velike skupove, a ako to i čine, broj prisutnih ne smije biti veći od 50 u zatvorenom prostoru, a na otvorenom, više od stotinu. I tu se podrazumijeva poštivanje svih drugih higijensko-epidemioloških mjera.

Na jučerašnjem sastanku Kriznog stožera dana je suglasnost za održavanje utakmice Bosna i Hercegovina – Sjeverna Irska u Sarajevu u prisutnosti gledatelja kojih na stadionu može biti maksimalno 1.800-2.000, uz poštivanje propisanih mjera. Svi koji budu na stadionu, morat će ostaviti svoje podatke.

Ako nakon petnaest dana ne bude većih posljedica ovog događaja, eksperimentalnog u smislu prisutnosti gledatelja na tribinama, uslijedit će razgovori vezani za Premijer ligu i ostale utakmice, napomenuo je Čerkez.

On je uime Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva pozdravio održavanje Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije posvećene COVID-u te dodao da su ministarstva unutrašnjih poslova gotovo svih županija, osim Srednjobosanske i Tuzlanske, dostavila Stožeru njihove izvještaje o provedenim aktivnostima vezanim za borbu protiv koronavirusa, kao i da su iz Posavske i Sarajevske županije te od Federalne uprave inspekcija stigli izvještaji iz kojih je vidljivo da su te institucije značajno doprinijele kontroli provođenja propisanih mjera, što je sve skupa ishodilo manjim širenjem zaraze.

Ipak, po Čerkezovim riječima, epidemija je i dalje izazov, posebno što su nastupili jesen i nova školska godina. Za sredinu mjeseca je najavio razgovore o situaciji u obrazovnom sektoru iako je dosadašnji tijek školske godine pokazao da nema značajnijih negativnih posljedica.

Čerkez je naglasio da propisane higijensko-epidemiološke mjere ostaju i dalje na snazi te zahvalio stanovništvu, policiji i inspekciji zbog čijeg ukupnog učinka “možemo biti zadovoljni poduzetim mjerama”.

Upitan za liječenje krvnom plazmom, Čerkez je odgovorio da su Zavod za transfuzijsku medicinu i klinička bolnica u Mostaru inicirali prikupljanje plazme i samo liječenje tom metodom, kao i da će Federacija u narednom razdoblju pokrenuti ovaj proces, ali i da je za rezultate potrebno prilično vremena, kao i da primjeri iz svijeta pokazuju da dobar ishod ne treba pripisivati samo učinku plazme budući da je to jedna od suportivnih metoda, uz druge potrebne tretmane.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.