Čerkez: Mi se pripremamo za četvrti val

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva kazao je kako se pripremaju za novi val zaraze koronavirusom. Dodaje kako početkom idućeg tjedna imaju sastanak s predstavnicima županijskih ministarstava zdravstva.

Naglašava kako od svih nas, našeg poštivanja epidemioloških mjera, ovisi kada će Bosnu i Hercegovinu zahvatiti četvrti val zaraze koronavirusom.

Mi se pripremamo za novi val. U tom kontekstu već u ponedjeljak imamo sastanak sa svim županijskim ministarstvima zdravstva i zavodima za javno zdravstvo. Razgovarat ćemo o spremnosti da se veći broj cjepiva aplicira, kada dođu i donacije. Da se poveća opseg cijepljenja, kako bismo taj četvrti val dočekali sa značajno većim brojem cijepljenih jer što bude veći broj cijepljenih, sigurno da će i mjere najvjerojatnije biti manje restriktivne, govori  Čerkez.

Naglašava kako odgovor na četvrti val u velikoj mjeri ovisi od broja cijepljenih.

Ako bude došao najavljeni broj cjepiva koje imamo o Ministarstva civilnih poslova BiH (oko dva milijuna), to bi značilo da bi pored ovih sada deset posto cijepljenih u BiH, imali bismo još dodatnih 25 do 30 posto cijepljenih najmanje. To znači da bi ukupni broj cijepljenih bio između 35 i 40 posto. Ako najavljeni broj cjepiva dođe i ako županije hitno naprave imunizaciju u narednom periodu, do početka jeseni bi se moglo očekivati da Bosna i Hercegovina sustigne i zemlje u regiji i dođe do brojke od 35 do 40 posto cijepljenih, kaže Čerkez za Faktor.

Upitan hoće li građani Federacije dočekati dane masovne imunizacije, bez zakazivanja termina cijepljenja, odgovara:

Sada će to krenuti kada dođu ove veće količine. Ali htio bih vam također reći da sada možete otići recimo u Livno, primiti cjepivo, ne morate se naručiti, čak iz druge županije doći. Mislim generalno da ćemo podići razinu cijepljenja i vrlo brzo pozvati sve kategorije da se slobodno cijepe. Što se tiče četvrtog vala, kada ga možemo očekivati, ovisi od našeg ponašanja. Može krenuti do kraja kolovoza, ali i nakon toga. Mi smo u svakom slučaju spremni pratiti situaciju i spremni smo na odgovor u odnosu kakva bude trenutna epidemiološka situacija, govori Čerkez i dodaje:

Moram reći da se u većini županija mjere ne provode (nošenje maske, držanje distance), međutim, mi pratimo epidemiološku situaciju i ukoliko bismo vidjeli da dolazi do porasta, mi bismo intervenirali jer mjere su još na snazi, u zatvorenom da se nosi maska, drži distanca i ostalo. Jer nama sigurno predstoji još jedno duže razdoblje borbe s COVID-19. I kada se cijepimo, morat ćemo živjeti na način drugačiji jer nije samo cjepivo to koja štiti. Cjepivo štiti od ozbiljnijih posljedica, hospitalizacije, smrti, i tu je najveća efikasnost cjepiva i ona je ključna u borbi. Međutim, i druge mjere treba poštovati.

(www.jabuka.tv)
28 komentara

  • “MI smo spremni za četvrti val, pratićemo ga”
   A evo sve kako znate kad će val, zaustavite ga da ga više ne pratite.

   • ako ga sad zaustave, a izvodive je i to jako, onda neće imat koga tjerati na testiranje i vakcinu. umjesto lockdowna prošle godine trebalo ga je staviti sad mjesec dana, a onda staviti obavezno 2x testiranje prilikom ulaska u državu,ali ne. sad smo otvorili širom vrata, pa će biti opet kao i prošli put UŠA NAM JE SAZAD.

  • ima je i sad ali je maskirana kao ljetna viroza. jesu napisali neki dan da ima iste simptome kao CORONA. da napišu da je CORONA opet bi išao lockdown i policijski sat. ne bi se moglo ići na more, niti ubrat para od turista.

   bolan vidiš da se izmišlja. tko god je umro od CORONE ima je neki sporedni problem. umro bi svejedno samo je ubrzalo proces.

   • Četrnaest palmi
    Četrnaest palmi na otoku sreće
    Žalo po kojem se valja val
    I moja draga obasuta cvijećem
    Leži kraj mene, sretan sam ja.

    Četrnaest palmi se nadvilo nad nama
    Sa žala šumi zapjenjeni val
    A moja draga obasuta cvijećem
    Strasno me ljubi, sretan sam ja.

    Četrnaest palmi sad više ne rastu
    Žalom se više ne valja val
    A moja draga obasuta cvijećem
    Nije kraj mene, tužan sam ja.

 • Naša država se nikad nizašto nije pripremala. U nas je sve stihijski i kako Bog dadne. Zato ne baljezgaj gluposti. Osim toga kako ćeš se pripremiti: nemaš respiratora, cijepiva imaš koliko ti druge države doniraju, granice otvorene.

 • A vidi sotone opet odavno ga nije bilo. Ima li iko od čitalaca da mu išta vjeruje ili da mu je drago što ga vidi na slici

 • Pametniji bi bilo da uzmes motiku i kopas, al pazi ostri dio motike ide po tvojoj glavi. Pazi da ne promasis sotono jedna.

 • Pametniji bi bilo da uzmes motiku i kopas, al pazi ostri dio motike ide po tvojoj glavi. Pazi da ne promasis sotono jedna. Majmuna.

 • Sta kazu Soros i Bil Gejtz.? Oni to najbolje znaju… Oni kontroliraju virus, Svjetsku zdrastvenu organizaciju, farmaciju, cjepiva a i medije. Sve se odvija po njihovom planu koji su zacrtali vec odavno. Ne zamislivo je sto te nesretne pare cine i koliko je narod na citavom planetu glup… Kraj se ne nadzire.

 • Pametnije bi bilo ic pilat drva za zimu to znamo sigurno da ce doc a ti njihovi valovi su cista glupos i izmisljotina…

 • Kažite,šta je ovo ako znate,a znate da je biološko kemijski rat,znate kad dolazi ali kako i sa čim se širi!!!Nismo nepismeni,nismo korumpirani kao vi sotone!Narode morate ćemo se oduprjet ovoj bagri koja vjeruje u novac,a ne u Boga!!!Fuj!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.