Centimetri ga dijelili od smrti: “Sve je to dio posla”

Nevjerojatnu sreću imao je Pierre McGuire (57) s NBC-a, kojeg je pak na hokejaškoj utakmici između Tampe i Columbusa u NHL-u promašio za nekoliko centimetara.

Crna pločica teška 17 dekagrama može postići brzinu od 170 kilometara na sat i reporter zapravo nije imao nikakve šanse. To najbolje pokazuje  reporterova reakcija koja je stigla tek nakon što ga je pak promašio.

Vrhunski golmani u hokeju imaju vrijeme reakcije 0,13 sekundi, brže nego Usain Bolt nakon što se oglasi startni pištolj. Ali i to je često presporo.

Izračunali su da pak ima kinetičku energiju jednaku ispaljenom metku kalibra 0.22 i to ga čini vjerojatno najopasnijim projektilom u svijetu sporta, piše 24sata.hr.

Zato su tereni u hokeju ograđeni pleksiglasom i zaštitnim mrežama, kako bi se zaštitili gledatelji, ali klupe su jedini neštićeni dio. Baš je na tom mjestu bio reporter NBC-a u trenutku kad je prema njemu doletio pak i zabio se u objektiv kamere.

 Sve je to dio posla, rekao je NBC-jev komentator.

Golmanima je najteže

22 KILOGRAMA – Kompletna oprema koju golman ima na sebi teška je gotovo 22 kilograma, a nakon utakmice je teža zbog znojenja.

170 KM/H – Suigrači, protivnici, publika i sudac remete koncentraciju golmanu, a mora paziti na pak pri takvoj brzini.

0,13 SEKUNDI – Vrijeme golmanove reakcije je bolje od Usaina Bolta, no i to mu nekad nije dosta da se na vrijeme postavi.

KACIGA OD 5000 KUNA – U početku su bile od pleksiglasa i znatno teže, a danas su izrađene od kevlara, fiberglasa i karbonskih vlakana. Profesionalna kaciga stoji 5000 kuna.

KARBONSKA VLAKNA I PJENA – Štitnik za prsa izrađen je od pjene i karbonskih vlakana, a proteže se od struka do vrata i prekriva cijele ruke. Prije 10-ak godina bio je manji.

PAK JE PUNO TVRĐI OD LOPTE – Nogometaši brzo zaborave pogodak u međunožje, no hokejaši bi gadno prošli da ih pak pogodi na “neugodno” mjesto, a da nemaju štitnik.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.