Čelnici civilnih zaštita u ŽZH i HNŽ sudjelovali na zapovjedno-stožernoj obuci

U organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH u hotelu “Lavina” na Jahorini, održana je dvodnevna zapovjedno-stožerna obuka čelnika županijskih uprava i gradskih/općinskih službi civilne zaštite Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije.

Iz Županije Zapadnohercegovačke na obuci su sudjelovali ravnatelj Uprave civilne zaštite Drago Martinović, pomoćnik ravnatelja Mladen Bošnjak i predstavnici službi civilne zaštite Grada Širokog Brijega i općina Grude i Posušje.

U sklopu programa zapovjedno-stožerne obuke pod nazivom “Podrška države domaćina – HNS” o mehanizmu prijema, tranzita i traženja međunarodne pomoći i podrške države domaćina, uvodno predavanje o strukturama i funkcijama mehanizma međunarodne pomoći UN, EU, NATO održao je Samir Huseinbašić šef Odsjeka za strukturu i obuku Sektora za zaštitu i spašavanje pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Almir Beridan, stručni suradnik za pravne poslove pri Ministarstvu sigurnosti BiH, predstavio je Uputu Vijeća ministara BiH o traženju i upućivanju pomoći.

Predavanja su održali Aleksandar Mandić šef Operativno-komunikacijskog centra BiH-112 na temu “Podrška države domaćina – komunikacija i rad operativnih centara”, a o koordinaciji operacija međunarodne pomoći na pogođenom području govorila je Biljana Tomić iz Republičke uprave civilne zaštite.

Murat Baručija iz Federalne uprave civilne zaštite govorio je o normativno-pravnoj regulativi zaštite i spašavanja u BiH odnosno u FBiH. Na temu “Legislativa EU – Mehanizam Civilne zaštite EU – odluke i smjernice” izlagao je Idriz Brković iz Ministarstva sigurnosti BiH.

U drugom dijelu programa zapovjedno-stožerne obuke predstavljen je zadatak, odnosno generalni scenarij prirodne nepogode (poplave) koja je pogodila veći dio južne i sjeverne Hercegovine, te je istovremeno došlo i do snažnog potresa u istočnoj Hercegovini.

Zatražena je međunarodna pomoć. Sudionici obuke su dobili zadatak postaviti organizaciju odgovora, dajući odgovore o slijedu aktivnosti, ulogama i rješenjima na situacije iz scenariju, navodi se u priopćenju Uprave civilne zaštite ŽZH.

Nakon uspješno provedene obuke sudionicima su dodijeljeni cerfikati.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Eto Vasi u dijaspori su bolji aj majketi idi na EU portale okani se nase drzave odselio si i mrs od Hercegovine ima dovoljno njem i aus portala pa tamo gluposti valjaj dosta vas pametni iz dijaspore vi ste naj pametniji i naj vjernici aj molim te otkaci odavde vozaj kucne ljubimce u djecijim kolicima po Njemačkoj i klanjaj se EU masonima ne zugaj na Hercegovinu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.