CCI o radu vlasti: Vlada Federacije usvojila 74 zakona manje od prethodne

Centri civilnih inicijativa (CCI) su u ponedjeljak objavili kako je aktualni mandat u Federaciji BiH obilježen konstantnom političkom nestabilnošću uzrokovanom problemima unutar vladajuće koalicije.

CCI su na press konferenciji prezentirali analizu rada Parlamenta i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u mandatu 2014 – 2018. godina, prenosi Dnevni list.

Politička kriza u Federaciji BiH, tijekom aktualnog mandata, najdramatičnije se odrazila na rad i rezultate Parlamenta FBiH, pogotovo Zastupničkog doma, izjavila je konzultantica za monitoring CCI-a Lejla Deronja Suljić.

Po njenim riječima, rad Zastupničkog doma imao je karakter više izvanrednog nego redovnog, a rezultati oba doma, u uvjetima političkih tenzija, daleko su ispod rezultata u prethodnom mandatu iako je i on bio opterećen tenzijama.

Unutar federalne vlasti u aktualnom mandatu imali smo priliku svjedočiti značajnom doprinosu vladavini prava i izgradnji pravne države. No ne radi se o zaslugama vladajuće koalicije niti Vlade ili Parlamenta nego o aktivnosti sustavnog reagiranja putem apelacija Ustavnom sudu na sporne akte koje donosi Vlada i usvaja Parlament, a koje je provodio potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunovićkazala je na press konferenciji koordinatorica CCI-ja za odnose s medijima Ana Lučić, pozivajući se na izvještaj CCI-ja.

Konzultant za monitoring Alen Čular govorio je o radu Federalne vlade u mandatu 2014-2018. godina, u kojem se, po njegovim riječima, potvrđuje teza kako kvantiteta ne znači nužno i kvalitetu.

Navedeno je da je Vlada FBiH u aktualnom mandatu utvrdila 166 zakona, što je za 74 manje nego u prethodnom mandatu, a istovremeno je utvrdila devet strategija, dok je u prethodnom mandatu utvrđeno 12.

Istaknuto je i kako su žene u aktualnoj Vladi FBiH na čelu četiri od 17 ministarstava, što je, kako upozoravaju iz CCI-ja, u neskladu sa Zakonom, kojim je definirana zastupljenost od najmanje 40 %.

Kompletan izvještaj o monitoringu Vlade i Parlamenta FBiH moguće je preuzeti na sljedećoj poveznici.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.