Čavara: Može me netko voljeti ili ne, ali Marinko Čavara je predsjednik FBiH!

Marinko Čavara

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara obratio se danas javnosti povodom naloga koji je u petak uputio Vladi FBiH, a kojim se aktualnoj Vladi zabranjuje donošenje odluka koje nisu neophodne za funkcioniranje Federacije do konstituiranja novog izvršnog tijela vlasti u skladu sa izbornom voljom građana.

Razlog obraćanja je, kako je istaknuo, taj da se otklone sve nejasnoće zbog onih koji pokušavaju obmanuti javnost.

Na samom početku pročitana je rečenica iz Ustava FBiH u kojoj se navodi da “predsjednik Federacije predstavlja i zastupa FBiH i šef je federalne izvršne vlasti”.

“Ovo je Ustav FBiH. Ima li iko dilemu šta znači šef izvršne vlasti? Ima li iko dilemu šta znači kad je netko nekomu šef? Nalog sam izdao pozivajući se i na uputstvo koje je izdalo Središnje izborno povjerenstvo BiH o nespojivosti dužnosti u poslijeizbornom razdoblju, kada određene osobe koje su izabrane u zakonodavna tijela vlasti obnašaju i izvršne pozicije u vlasti. Sada imamo situaciju da u Vladi FBiH imamo šest tzv. ministara koji su izabrani i prihvatili mandate u zakonodavnim tijelima. To su nespojive dužnosti po Izbornom zakonu. SIP je rekao uputstvom da mogu obavljati samo neophodne poslove do izbora novih tijela vlasti”, rekao je Čavara.

Dodao je kako se pokazalo da od proglašavanja izbora 2014. do danas aktualna Vlada FBiH krši Izborni zakon i uputstvo SIP-a, te da ne poštuje volju građana koji su im na izborima rekli “ne”.

“Znamo koliko je kadrovskih rješenja doneseno za koja nije bilo potrebe i da ne govorimo koliko je novih zapošljavanja u institucije države učinjeno, a i danas teku natječaji za nova zapošljavanja. Nova politika stranaka koje su dogovorile suradnju u FBiH je prvenstveno smanjenje administrativnog aparata i napraviti učinkovitu FBiH. Međutim, oni koji su tu i glume Vladu FBiH nastoje napraviti potpuni kaos”, rekao je Čavara.

Istaknuo je da će u skladu s Ustavom FBiH izvršavati svoje obaveze odgovorno i u interesu građana. Kazao je da će sve neustavne odluke Vlade FBiH biti poništene, a da će druge koje su ustavne, ali nisu u interesu FBiH, biti razmotrene i tražit će se ustavno rješenje.

“Mene ne iznenađuje da postojeća vlast koja glumi Vladu FBiH već četiri godine ne poštuje ustav ni nadležnosti definirane ustavom predsjednika FBiH, samo me iznenadila razina na kojem komuniciraju oni koji su u izvršnoj vlasti s institucijom Predsjednika FBiH. Može mene netko osobno voljeti ili ne voljeti, od dana izbora Marinko Čavara je predsjednik FBiH i to predstavlja nešto što bi svi trebali poštivati javno ako želimo pravnu državu, ukoliko želimo stabilnost”, kazao je.

Rješenje za trenutnu situaciju je, kako je naglasio, što skorije formiranje nove Vlade FBiH, a što bi prema njegovim navodima moglo biti ubrzo s obzirom na to da su stranke približile svoje stavove i, kako je rekao, dogovorile se u vezi sa raspodjelom odgovornosti. Sljedeći sastanak u vezi sa formiranjem Vlade FBiH je u srijedu u 18.00 sati.

(Klix.ba | Foto: Oslobođenje)18 komentara

  • Bravo Marinko pokaži im tko se pita i čija je zadnja.Dosta tlačenja hrvata u Federaciji,pljačke i omalovažavanja. Marinko glavu gore ti si nas Busovljak i pokaži svoj karakter,ali ne na štetu drugih,ali bez tlačenja hrvata.Dosta. Vladu Federacije što prije uspostaviti,ali na osnovu izborne volje legitimni naroda.Hrvatima 6 ministarstava i obvezno min.Branitelja.Marinko tu je tvoja zadnja.Dosta grešaka na Budimiru,Lijanima,Jurišiću,Krajini,Čamberu i ostalim izdajničkim poltronima.Legalne i legitimne prestavnike hrvata postaviti na odgovorna ministr.mjesta da se vrati dostojanstvo hrvatskom narodu posebice ugroženim hrvatima Srednje Bosne,gdje nas bošnjaci tlače već 20 god.na razne načine.

  • Marinko pokaži zube bošnjacima,dosta ugnjetavanja,tlačenja hrvata nije ovo Turski zulum da nam oni iz Sarajeva naređuju što raditi,koliki im porez plaćati,upiru prstom tko je dobri tko loši hrvat za njih itd.Toga nema više ili isti i ravnopravni sa njima ili razlaz.Marinko ti znaš što su oni nama činili u Srednjoj Bosni od 92-95,i ovih zadnji 2o god. Prema tome pregovarati i dogovarati da ali otvoriti desetere oči inače nož u leđa dobiješ ako si neoprezan 10 sekundi.

  • Sa ovim zadnjim komentarom se slažem,ali ako taj srbin štima Bosiću,Tadiću,Čaviću,Šaroviću što bi hrvati bili veći srbi od samih njih. Da nije ured da drugi biraju drugi prestavnike NIJE. Mislim da ovdje hrvati nisu imali izbora mogli su ih samo izbaciti iz vlasti i naredne 4 god.možda je to netko i priželjkivao.Ovo je bio mudar potez i u ovom momentu ispravan.Ali ovakve stvari kroz institucije vlasti treba izglasati da se više nikad ne mogu ponoviti niti jednom narodu.Vazda glavna uloga Željko Komšić,neznam kako ga nije sram,FUJ…Što Bakira ne osudite za ovo,zašto on iso ne kaže i SDA vodeća stranka u bošnjaka da to nije ured.Nego ko eto hrvati krivi a sami žrtve ovakve prevare godinama.

    • To si upravu a isto tako sta rade nasi duznosnici gore nek dignu glas za nas sta ce dario i bake uradit nista,barisa stalno neke funkcije a nidje nista. Ajde nek proglase treci sad

  • NJima ne treba treći samim izborom ovih pomenutih oni su dobili više od trećeg,to nas i jebe godinama.Što su pojedinačni interesi naših kretena ispred nacionalni interesa jednog naroda.Deset isti imena naših uvlačiguzica Čovićevih se vrti već 12 god.Toma,Ćavara,Lidija Bradara,vječni Bareša,Bevanda sa njim u paketu Eugen, Predrag Kožul,sada Knezović,Borjana,Marina Pendeš,Josipovićka,Monikica,Bešlić iz Posušja itd.E nek mi neko kaže što su oni dobra donijeli za hrvatski narod izuzev sebi. Do sada godinama gurali Lozančića Jovića,Mikulića i slične sve isto. Da je imalo volje i ozbiljnosti moglo bi se toga puno više uraditi za hrvate,ali ovi idu u Sarajevo jednom tjedno obave sve druge privatne poslove,uzmo po 5000 km mjes.i druge pogodnosti koje idu uz to i što će njima treći,regija,kantonizacija i slično.Sa ovim uređenjem oni dobivaju ove povlastice i blagodati.

  • Iz svakog njegovog pokreta, riječi, djela izvire malicioznost za sve koji nisu na njegovoj partijskoj adezeovskoj crti. Njega, kao ni njegovog vožda druga Dragana, ne interesira dorobit Hrvata niti dobrobit hrvatske domovine BiH, već ga interesira jedino uskostranačka adezeovska i osobna dobrobit u okviru stranke, a sve van toga je nebitno i nevažno. Sada će me adezeova komunistička propagandna mašinerija proglasiti izdajnikom, jurušićevcem, lijanovićevcem i ostalim izrodom hrvatskog naroda jer sam se drznuo uprijeti prstom u najveće zlo koje izjeda hrvatsko biće, a to je slijepi poltronizam jednom te istom garniturom i promašenom politikom koju ta garnitura provodi nad svojim narodom zadnih 25(70) godina.

  • Ništa nisi bolji od Budimira, i fotelju si dobio zato sto si lajo 4 godine zato sad šuti da ti tu facu ne gledamo. Obećali ste treći ajde sad ili ce opet biti ne može, ne da ovaj ne da onaj . Eto imate apsolutnu većinu u domu naroda zato nema vise isprika. Nikadvise glas za hdz uvik iste face koji laju samo za svoje ffotelje.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.