Čavara: Hrvatska zajednica Herceg Bosna temelj opstanka Hrvata u BiH | Jabuka.tv

Čavara: Hrvatska zajednica Herceg Bosna temelj opstanka Hrvata u BiH

U povodu obilježavanja 28. godišnjice uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosne (HZ HB), odnosno 28. obljetnice pada herojskog grada Vukovara, u četvrtak je u Busovači održana javna tribina “18. studeni”, kojom su organizatori željeli ukazati na povijesni značaj i važnost uspostave HZ HB.

Dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik FBiH Marinko Čavara kazao je tom prilikom kako je Hrvatska zajednica Herceg Bosna temelj opstanka hrvatskog naroda u BiH kao naroda.

Nikad ne smijemo zaboraviti da je HZ HB temelj opstanka hrvatskog naroda u BiH i ne smijemo dozvoliti da nam itko nameće bilo kakvu krivnju za HZ HB, zato što se dogodilo u tom razdoblju postojanja HZ HB i HR HB kako bi negirali ulogu hrvatskog naroda u BiH i u povijesnim trenucima rata, kazao je Čavara.

Javnu tribinu organizirao je Županijski odbor Mladeži HDZ-a BiH Srednjobosanske županije (SBŽ) u suradnji s Općinskim odborom Mladeži HDZ-a BiH Busovača, priopćeno je iz Ureda za informiranje ŽO Mladeži HDZ BiH SBŽ-a.

O povijesnom kontekstu i značaju uspostave HZ HB kao i njezinu današenjem značaju na tribini su, pored Čavare, govorili i general HVO-a i izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Ilija Nakić i predsjednik Glavnog vijeća HZ HB Vladimir Šoljić.

Govoreći o vojnom aspektu Hrvatske zajednice Herceg Bosne, general Nakić je kazao kako je to bilo veoma turbulentno i teško vrijeme, kompleksno na cijelom području BiH.

Jugoslavenska armija se opredijelila zna se već kako, političko vodstvo iz Sarajeva nije bilo jasno definirano u obrani BiH, a time i hrvatskog naroda na području BiH. To je iziskivalo da mi kao narod poduzmemo korake i da se pripremimo za ono što slijedi, naglasio je general Nakić.

Predsjednik Glavnog vijeća HZ HB Vladimir Šoljić kazao je kako o Hrvatskoj zajednici HB postoje dvije suprotne predstave.

Naši neprijatelji terete HZ HB za rušenje BiH, a to je laž. Ne stoji tvrdnja da su se Hrvati organizirali radi rušenja. Hrvati su branili svoju slobodu i Herceg Bosna je zadnja samoobrambena institucija koja se organizirala na prostoru Bosne i Hercegovine, istaknuo je Šoljić.

Javnom tribinom “18. studeni” organizatori su željeli ukazati na povijesni značaj i važnost uspostave Hrvatske zajednice HB kroz koju je kasnije nastala Hrvatska republika Herceg Bosna pa i sam HVO, a što je u konačnici “dovelo do obrane naših prostora i opstanka Hrvata u Bosni i Hercegovini, navodi se u priopćenju.

(Fena)


7 komentara

    • Sad će.. samo što nije.. to ti je slično kao kad su Isusa bili razapeli, pa se onda od tebe, “s nebeskih visina”, očekuje da živiš u neprestanom uvjerenju kao da će evo večeras, odnosno još jučer, zaživjeti to o čemu ti se priča. Možda neće baš svaki hrvat biti posve zadovoljan, ali jebajiga, kako ko šta ujiti. Eno Nino Bruce Lee dao intervjuu, i kaže neka 80% hrvata bude zadovoljno i biće ok, pa onda argumentira time kako je i u Jugi 80% hrvata živjelo u Hrvatskoj pa se išlo u samostalnost. 80 po 80.. djavlu malo. Onaj koji bude nezadovoljan, bilo pričom bilo rezultatom, kako to sve u stvarnosti zapravo izgleda, to je sotona – neprijatelj, mrzitelj (svega hrvatskog i katoličkog, kršćanskog) itd.. Tako ti je to. Neka nama požive naši dragi klerici, uzvišeni i preuzvišeni, i manja braća isto, a i naši političari i predstavnici skupa s njima za koje molimo. Ako ne bude dobro, mi nismo dobro molili. To je zato. A i puno psujemo, jebajiga. Eto tako.

  • Nećemo dopustiti kišama i maglama, vjetrovima i snjegovima da ih zametu, nego će mo ih ostaviti potomstvu u njemačkoj ..Brlj, brlj, mrlj.. Vaš Baja.

Komentiraj: