Čarolija ”Orašara” prožela Mostar i oduševila gledatelje

Odmah po prvim najavama gostovanja ukrajinskih baletnih zvijezda činilo se kako se u Mostaru sprema nešto sasvim posebno, no tek sad, nakon što su Mostarci imali prilike pogledati ”Orašara”, jasno je zašto je upravo to jedna od najomiljenijih baletnih predstava diljem svijeta, i zašto su baletani koji nastupaju u njemu uistinu prave baletne zvijezde.

Da bajka bude istinski bajkovita pobrinuli su se baletni virtuozi iz trupe Ukrainian Classical Ballet na čelu sa solistima Olesiom Šajtanovom i Ivanom Žuravljevim, a komentar o nastupu imala je prilike dati i Arleta Čehić, profesorica baletne pedagogije i direktorica škole Balet Mostar Arabesque.

Mostarci su Orašara imali priliku vidjeti u CineStaru, izravnim uključivanjem iz Royal Opera House i na koncertima Balet Mostar Arabesque, na kojima smo, pored naših varijacija iz Orašara, imali i goste soliste nacionalnog baleta iz Sarajeva (Orašar i Klara). Naravno, to su bili samo dijelovi ovog baleta, a sad smo imali priliku pogledati u cijelosti i još uživo.

Veoma mi je drago što su karte bile rasprodane u svega nekoliko dana jer publika je odlično primila ukrajinske umjetnike koji su profesionalno odgovorili na postavljeni zadatak. Ansambl je bio uigran i vizualno harmoničan, a solisti su zadane teže elemente s lakoćom plesali. Kontakt s publikom je bio neusiljen i ugodan, te su na kraju dobili zasluženi standing ovation.

Scenografija i vizualni video efekti su bili na pohvalnoj razini i odisali su uvjerljim rješenjima koja su davala osjećaj posebnih ambijenata. Raduje me što sam vidjela neočekivano puno male djece na ovom kultnom baletu i mislim da je i to jedan razlog više da nam i sljedeće godine u isto vrijeme dođu, rekla je Čehić.

Foto: Antonio Radić

Još 2020. smo pokušali pokrenuti suradnju s Hrvatskim domom hercega Stjepana Kosače, međutim zbog COVID-19 globalne situacije nismo bili u prilici realizirati ideju sve do ove godine. Iznimno mi je drago što se dvorana Hrvatskog doma pokazala savršenom za ovakav tip umjetnosti i odlično mjesto za prezentaciju baleta. Vjerujem da je ovo odličan početak suradnje i veselimo se budućim prilikama budući da su Mostarci baletane Ukrajinskog klasičnog baleta ispratili ovacijama uz vidljivu obostranu želju za ponovnim susretom, o cijeloj ideji projekta Orašar u Mostaru kratko nam je ispričao Siniša Josipović, direktor produkcijske kuće ARTentainment.

Kratko o predstavi imala je priliku prokomentirati i članica organizacijskog tima Adventa u Mostaru, Sanela Ćorić Mešić:

U Mostaru nemamo priliku često uživati u baletnim predstavama, a izvedba Orašara, baletne trupe Ukrajinskog klasičnog baleta je doista bila spektakularna. Uživali smo u plesnim pokretima vrhunskih baletana i čarobnoj glazbi P.I.Čajkovskog. Prekrasna scenografija, kostimi i dekoracije uz video projekcije, ta živost pokreta i boja na sceni su impozantni, bajka Orašar u izvedbi ukrajinskih umjetnika očarala je i mostarsku publiku. Voljela bih da je postojala mogućnost barem još jedne izvedbe u Mostaru.

Foto: Antonio Radić

Kako Mostarci uživaju u Orašaru govori i 2020. godina, kada je dvije večeri zaredom predstava “Orašar”, rasprodana u HNK Mostar, u kojoj su nastupali učenici Glazbene škole Ljubuški i balerine Športskog plesnog kluba Zrinjski.

Sama činjenica da je Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača rasprodan danima ranije govori koliko interesa za ”Orašara”, ali i sam baletni programu u gradu postoji, stoga vjerujemo da će ovo postati jedna lijepa tradicija u prelijepom zimskom Mostaru.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.