Carlsberg fondacija donirala 13,8 milijuna dolara za borbu protiv COVID-19 – Jabuka.tv

Carlsberg fondacija donirala 13,8 milijuna dolara za borbu protiv COVID-19

Carlsberg fondacija donirala je 95 milijuna danskih kruna, što je približno 13,8 milijuna dolara, za borbu protiv virusa COVID-19 i prevladavnaje krize koju uzrokuje.

Kako bi podržali znastveno-istraživačke centre, kulturne institucije te civilno društvo u vrlo izazovnom razdolbju za cijeli svijet, Carlsberg fondacija je novac donirala na više adresa.

Najveći iznos, od 60 milijuna danskih kruna (8,6 milijuna dolara), usmjeren je na tri velika istraživačka projekta, koja imaju za cilj dati globalni osvrt kada je u pitanju prevencija, dijagnostika i spremnost liječenja oboljelih od virusa COVID-19, ali i epidemija koje bi se mogle desiti u budućnosti.

COVID-19 se trenutno eksponencijalno širi, stoga nam je izuzetno drago što smo brzo uspjeli mobilizirati suradnju između nekoliko vodećih svjetskih istraživača kako bismo pridonijeli rješavanju ogromnih izazova s kojima smo suočeni. Carlsberg fondacija kroz povijest je pomagala kada su zajednice bile u krizi, a nama je sada potrebna znanost više nego ikada da bismo riješili problem pandemije ali i razmišljali dugoročno, izjavio je predsjednik Fondacije Carlsberg, profesor Flemming Besenbacher.

Za znanstveno-istraživačku borbu protiv korona virusa donirano je 25 milijuna danskih kruna (3,6 miliona dolara): Sveučilištu u Copenhagenu, Aarhus sveučilištu te Serum institutu.

Isti iznos doniran je za društvene znanosti i bihevioralna istraživanja koja imaju za cilj pomoći društvu kako da se bolje nose sa stanjem pandemije, na kojima će sudjelovati tim stručnjaka, također sa Univerziteta u Copenhagenu i Aarhus sveučilišta, a u suradnji s Danskim tehničkim univerzitetom.

Nova Carlsberg fondacija, koja podržava umjetnost, donirala je 30 milijuna danskih kruna (4.3 miliona dolara) za oporavak muzeja u Danskoj i povratak posjetitelja kada stanje krize prođe.

Tuborg fondacija, koja podržava nastojanja mladih za održivu bućnost, donirala je 5 milijuna danskih kruna (0,7 milijuna dolara) za udruženja mladih i civilna društva, kako bi pokrenuli projekte za pomoć ljudima ugroženim virusom COVID-19.

U Bosni i Hercegovini, kao društveno-odgovorna kompanija, Carlsberg BH je uvela niz mjera kako bi osigurala zdravlje i sigurnost svojih zaposlenika, kao što su rad od kuće, uvođenje teleprodaje umjesto rada na terenu, te naizmjeničan rad i organizacija rada sa visokim mjerama zaštite i opreza za zaposlene koji napuštaju dom.

Zdravlje i sigurnost zaposlenih je najveći prioritet kompanije i preduzimamo maksimalne moguće mjere da niko od kolega ne bude zdravstveno ugrožen tokom obavljanja radnih aktivnosti u postojećim vanrednim uslovima, poručio je Amir Tobudić, direktor Carlsberga BH.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.