Carina u Hrvatskoj: Na deklaraciji umjesto ‘sastav’ treba pisati ‘sastojci’

Inspektori na carini u Zagrebu krajem studenog prošle godine odlučili su da sa dva kamiona, koji su u vlasništvu tvrtke ‘Voćar’ iz Gornjeg Rahića kod Brčkog, istovare šest paleta na kojima se nalaze proizvodi ove bh. tvrtke. ‘Voćar’ je poduzeće za proizvodnju prehrambenih proizvoda – snack food. Proizvode i izvoze sve vrste kikirikija, čipsa, flipsa, suhih kolača.

Kako je za ‘Oslobođenje’ ispričao Meho Musić, vlasnik i direktor ‘Voćara’, inspektori su sa istovarenih paleta uzeli ‘Timi kikiriki’ od 100 grama i ‘Timi kikiriki’ od 80 grama. Kikiriki je potom poslan na analizu na Prehrambeno – biotehnološki fakultet, u Centar za kontrolu namirnica.

“Analiza je potvrdila da su proizvodi zdravstveno ispravni. A onda su rekli da nije ispravna deklaracija i zbog toga moramo sve vratiti. I tako u tom izvještaju piše, recimo, da umjesto riječi “sastav” mora pisati “sastojci”, ispričao je Musić.

Pored sporne riječi – sastav, u izvještaju je navedeno da u popisu sastojaka umjesto jestiva sol, treba pisati sol ili kuhinjska sol. Također, tijekom analize je utvrđeno da rok trajanja na ‘Timi kikirikiju’ treba označiti riječima “Najbolje upotrijebiti do”, umjesto “Upotrebljivo do”.

“Meni kao čovjeku smeta što nisu tolerirali bar tu prvu količinu ako znamo koliko hrvatske robe uđe u BiH. Mi smo tako malo imali da izvezemo i nisu nas pustili zato što ne piše kako oni traže. Već smo jednom izvozili i bilo je sve uredu. Sad ću ja morati plaćati tu analizu i skladištenje robe”, ispričao je Musić za ‘Oslobođenje’.

Inače, ‘Voćar’ je 2004. izgradio sistem upravljanja kvalitetom ISO 9001 i sistem kontrole proizvodnje zdravstveno sigurne hrane HACCP. Ova tvrtka zadovoljava najveće europske standarde, a svoje proizvode izvozi u Švicarsku, Hrvatsku, Makedoniju, Srbiju i SAD.

(Oslobođenje)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.