Čapljina: Na terapijskom jahanju više od 120 djece iz Hercegovine

Uza sve svoje prirodne ljepote i primat u poljoprivredi, Čapljina je posljednjih godina postala i središte za terapijsko jahanje. To se posebno odnosi na djecu s posebnim potrebama iz Čapljine i Mostara, ali i drugih dijelova Hercegovine, koja u Konjičkom klubu “Vranac” u Čapljini imaju odlične uvjete i stručnu pomoć uvijek raspoloženoga osoblja.

Sada već davne 2003., uza zidine kasnoantičke vile Rustica na lokalitetu “Mogorjelo” kod Čapljine s radom je počeo Konjički klub “Vranac”, piše Večernji list.

Tada je to bilo u svrhu turističke promocije općine Čapljina te privlačenja domaćih i stranih turista kojima su konji velika ljubav. Uza sve to, bilo je i dosta onih koji se s konjima susreću prvi put u životu ili su ove životinje gledali samo na TV-u ili pak o njima čitali u školskoj literaturi.

Uz turističku atrakciju i rekreativno jahanje, u ovom su Konjičkom klubu vrlo brzo shvatili da je od velike važnosti ostvariti suradnju i pružiti potporu udrugama koje okupljaju djecu s posebnim potrebama.

Na kraju je i ostvarena ta suradnja pa u ovaj klub sada redovito dolazi više od 120 djece s posebnim potrebama iz Čapljine i Mostara.

Svi oni sa svojim roditeljima i učiteljima jednostavno uživaju u terapijskom jahanju i općenito boravku u prirodi te druženju s ovim njima uvijek dragim životinjama.

“Djeca jako dobro reagiraju i jedva čekaju dane u kojima će biti na terapijskom jahanju u našem klubu. Primjerice, u Školi za djecu s posebnim potrebama u Mostaru djeca jednostavno bolje slušaju i izvršavaju svoje obveze ako im se onako u šali kaže da u suprotnom neće ići u Vranac na jahanje. Naravno, to samo pokazuje koliko smo već pomaknuli te granice u radu i druženju s djecom”, kaže Ivan Dragičević, instruktor jahanja u KK “Vranac” Čapljina i dodaje da će uskoro  biti nove aktivnosti u ovom dijelu Hercegovine.

Naravno, posebno će to veseliti roditelje i djecu s posebnim potrebama, ali i sve stručne službe koje su uključene u rad s ovom skupinom djece.

U travnju krećemo s obukom i seminarima za fizioterapeute koji u svom poslu moraju imati i terapijsko jahanje. Do sada se prijavilo gotovo 50 fizioterapeuta iz cijele BiH, s kojima će raditi amerikanac Chuck Diaz, stručnjak u ovoj oblasti koji se već godinama u našem klubu posvećuje radu s djecom i terapijskim jahanjem. Polaznici seminara bit će podijeljeni u dvije skupine i očekujemo jako dobre rezultate u pogledu obuke tih novih stručnjaka koji će stečena znanja moći i znati prenijeti na djecu s posebnim potrebama”, poručuje Dragičević te napominje kako im je želja pratiti trend u zapadnoeuropskim zemljama, gdje je jako zastupljeno terapijsko jahanje.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.