Čapljina gradi najviše stanova za raseljene osobe – Jabuka.tv

Čapljina gradi najviše stanova za raseljene osobe

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić potpisao je u utorak s načelnicima 18 općina Sporazum o suradnji na provođenju Potprojekta BiH 6 unutar Državnog projekta stambenog zbrinjavanja. Među tih 18 općina, Čapljina je ona koja će izgraditi najviše stanova, čak 30.

U okviru projekta izgradit će se čak 255 stanova u FBiH za raseljene osobe i izbjeglice u 18 općina, a projekat se provodi u okviru kapaciteta Regionalnog stambenog programa.

Osim Čapljine u ovaj potprojekt uključene su općine: Bosanska Krupa (12 stanova), Domaljevac-Šamac (9), Donji Vakuf (9), Gornji Vakuf-Uskoplje (9), Gračanica (12), Jajce (9), Kalesija (20), Kladanj (9), Ključ (9), Lukavac (9), Novi Travnik (12), Odžak (20), Orašje (25), Sapna (9), Vareš (9), Vogošća (27) i Zavidovići (16).

Za ovaj, do sada najveći potprojekt, čiji su troškovi procijenjeni na ukupno 18,22 milijuna eura, uz donaciju iz Fonda RSP u vrijednosti od 14,8 mil. eura, Bosna i Hercegovina je planirala vlastito sudjelovanje od 3,42 miliona eura.

Nakon dostavljanja prijedloga, odobrena su sredstva za potprojekt BiH 6. Time je ukupan broj raseljenih u BiH, za čije stambeno zbrinjavanje su osigurana sredstva, povećan na preko tri tisuće obitelji, odnosno oko 11.000 osoba. Ovim sporazumom približavamo se cilju koji je, zbrinjavanje 1200 obitelji u ovoj godini, kazao je ministar Ramić.

Ministar Ramić je kazao kako je RSP program, kojim se doprinosi izgradnji ne samo stambenih objekata, već i međusobnog povjerenja, regionalne stabilnosti i promoviranju mira.

Velika stvar je kad se osigura krov nad glavom za jednu obitelj, a kamo li za tisuće njih. Danas pokrećemo proces za još 255 obitelji, a do sada smo osigurali stanove za više od tisuću obitelji. Pored sudjelovanja donatora i ministarstva naglasio bih i kontribuciju općina, koje osiguravaju zemljište i potrebnu komunalnu infrastrukturu, ističe federalni ministar Ramić.

Regionalni stambeni program je zajednička inicijativa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore s ciljem stambenog zbrinjavanja i povratka raseljenih osoba širom regije. Program predviđa stambena rješenja za oko 27 tisuća domaćinstava izbjeglica i raseljenih u četiri zemlje, odnosno ukupno 74.000 ljudi, prenosi Klix.ba.

Ukupna vrijednost projekta za BiH je oko 200 milijuna KM, od čega je bh. institucije sudjeluju s oko 30 milijuna.

Vodeća institucija u okviru Državnog projekta stambenog zbrinjavanja je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, koja koordinira aktivnostima Regionalnog stambenog programa, a provoditelji projekta su Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske te Odjel za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.