Capak: Vjenčanja preseljena iz Dalmacije u Hercegovinu – Jabuka.tv

Capak: Vjenčanja preseljena iz Dalmacije u Hercegovinu

Nacionalni stožer civilne zaštite RH izvijestio je da u posljednja 24 sata Hrvatska ima rekordnih 265 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Povećan broj zaraženih je rezultat toga što je Hrvatska bila otvorena turizmu, ocijenio je ministar zdravstva RH Vili Beroš. Pozvao je mlade da pripaze na svoje ponašanje, posebno na starije i bolesne ukućane.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da su povećane brojke bile očekivane. Podsjetio je da su uveli mjere u noćne klubove i da vijesti s terena pokazuju da je to dobro. ‘

Ima i inventivnih događaja na terenu, da se mladi sele iz klubova u kafiće i restorane koji mogu raditi duže, što nije dobro, rekao je Capak, javlja Dnevnik.hr.

Rekao je da poslije ponoći se događaju situacije u kojima se korona lakše prenosi jer se koriste opuštajuće tvari. Kaže da ima slučajeva i da su vjenčanja preseljena iz Dalmacije u Hercegovinu. Najavio je da će s lokalnim stožerima dogovoriti da donose lokalno mjere u smislu ograničavanja rada objekata ili smanjivanja okupljanja.

Šef Nacionalnog stožera Davor Božinović također je upozorio na inovativne metode zaobilaženja preporuka, pa je najavio da će se donositi odluke lokalnog karaktera. Na pitanje koliko se slučajeva povezuje s proslavom Gospe i Sinjskom alkom, rekao je da zna samo dva slučaja s kontinenta koji ne znaju gdje su se zarazili, a bili su na Alki.

Capak je ocijenio da su napravili dobar balans između otvaranja u sezoni i zaštite zdravlja ljudi. Nada se da će se sezona nastaviti još nekoliko dana ili tjedana. Smatra da su mjere dobre i da se većina turista osjeća sigurno.

Božinović tvrdi da nema odluka Stožera koje su bile politički motivirane.

To je bila epidemiološka procjena da je moguće otvoriti se. Hrvatska je imala danima niske brojeve, a turizam nam je glavna turistička grana, objasnio je.

(www.jabuka.tv)


31 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.