Cannes: Hrvatski fim proglašen najboljim

U nedjelju 17. svibnja u 11 sati u velikoj dvorani Théâtre Debussy prekinulo se čekanje koje je trajalo apsurdno duge 34 godine. U tri i pol desetljeća koja su protekla od 1981. hrvatski je film imao uspone i ponore, sramotna razdoblja, ali i lijepe klasike. Ipak, ni jedan od hrvatskih dugometražnih filmova nastalih u tom razdoblju nije ušao na festival koji je svjetsko prvenstvo u filmu – a to je Cannes. Sve do prošle nedjelje, kada je tu bizarnu apstinenciju prekinuo “Zvizdan”, novi film Dalibora Matanića.

Veliki Théâtre Debussy koji ima 3000 mjesta bio je gotovo pun, publika je film primila finim pljeskom, a potvrda da se radi o uistinu velikom filmu stigla je danas (subota) poslijepodne, kada je žiri Matanićev film, koji se natjecao u kategoriji Un Certain Regard, proglašen najboljim filmom programa! Selekcija Un Certain Regard jedan je od dva dijela službenog natjecateljskog programa festivala. Žirijem je ove godine predsjedala glumica i redateljica Isabella Rossellini zajedno s redateljicom Haifom Al-Mansour, redateljicom i glumicom Nadine Labaki, redateljem Panos H. Koutrasom i glumcem Tahar Rahimom. Podsjetimo, Zvizdan je u ovaj program odabran u konkurenciji od više od 1.400 filmova iz cijeloga svijeta.

“Ova nagrada je značajna nama kao ekipi filma, Hrvatskoj općenito i Hrvatskom audiovizualnom centru, ovo je zaista nevjerojatan uspjeh. Nakon ovoga film ide u Pulu, a računamo da će mu međunarodna karijera biti uspješna jer Cannes je jedan od najvećih festivala na svijetu.” izjavila je povodom objave nagrade producentica filma Ankica Jurić Tilić.

“Dalibor, Ankica, Tihana i čitava njihova filmska družina snimili su čudesan film. Zahvaljujem svima koji umiju reći “da” i priznati moć talenta, a canneska nagrada je baš takvo, veliko: “da”. Hvala svima koji su vjerovali u hrvatski filmski sustav i svima koji su ga gradili, ovo je još jedan podsjetnik da je “da” najljepša riječ hrvatskog jezika. Ova zemlja može puno, kada se usudi reći “da” svojim vrijednostima, kao što to čini moćna hrvatska filmska zajednica, koju s neizmjernim ponosom službeno zastupam.” dodao je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar.

(www.jutarnji.hr)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.