Čak 2000 virtualnih menadžera s aplikacijom upravlja klubom koji je trenutačno prvi na tablici

Avant Garde Caennaise klub je koji “sigurno” krstari u šestom razredu francuskog nogometa, ali jedan od onih rijetkih na svijetu koji navijači nikad neće moći – optužiti: Pa vi stvarno ne znate što radite!

Jer zapravo klubom upravljaju upravo oni – navijači. Njih 2000, sve redom – virtualni menadžeri!

Prije, kada bih priprema taktiku za utakmicu, konzultirao sam se s dva asistenta. Sad je dosta drugačije, sad surađujem s 2000 ljudi, reći će Julien Le Pen, 33-godišnji trener momčadi za BBC.

Virtualni menadžeri (Umansi) koriste aplikaciju od 2017. godine i besplatno sudjeluju u svim vitalnim odlukama. Oni postavljaju momčad, klupu, tko će izvoditi slobodne udarce, odlučuju o formaciji momčadi. A kad utakmica jednom krene, “menadžeri” su na vezi s trenerom koji, prema njihovoj ocijeni, može i promijeniti i cijeli plan igre…

Ako moram donijeti nekakvu brzu odluku, ako jednostavno nema vremena za komunikaciju, učinit ću to bez savjetovanja, jer ipak sam ja glavni trener, otkrio je Le Pen.

Isto tako ako padne aplikacija, ako se dogodi kakav bug, ja sve preuzimam, ali do sad nismo imali takav scenarij.

Čini se da je suradnja itekako uspješna, jer je klub napredovao, promoviran je u viši rang, a i trenutačno je na – prvom mjestu, piše portal 100posto.hr.

Ovo je moja sedma sezona u klubu i jako sam sretan ovdje. I nije stvar samo u donošenju odluka, meni je najbitnija komunikacija s igračima, a koju provodim na dnevnoj bazi, rekao je u intervjuu.

Stres? Jasno, stres i pritisak su sastavni dio ovog posla i ima nekog šarma u svemu tome. “Umansi” ne osjećaju stres iza svoje aplikacije, tako da sam ja uglavnom ta osoba koja ga podnosi, ali jako dobro podnosi.

Otkrio je također da se ponekad igrači znaju osjećati dosta čudno kad znaju da moraju van…

Drugačije je, jer kad izlaze van u normalnim klubovima tad znaju da izlaze jer je to posljedica trenerove odluke, a ovako su svjesni da su tisuće njih procijenili da mora iz igre, rekao je trener.

Utakmice se mogu gledati uživo i to je sjajna stvar, smatra Le Pen, jer se igrači uz ovaj sustav “podižu na drugi level”, postaju generalno bolji.

Nicolas Suzanne 29-godišnjak je koji igra za navedenu momčad…

Super je što sam menadžeri mogu pratiti i na treninzima uživo, pa za nas nema opuštanja, jer na osnovi toga onda slažu početnu postavu., rekao je veznjak.

Zanimljiv eksperiment za sada živi uspješno u Francuskoj, ali pribojavaju se za svoju budućnost s obzirom da je tamošnji savez, nedavno u prosincu, izglasao promjene koje im ne idu na ruku. Odnosi se to na “uplitanje treće strane”, “live prijenose”, nova borba im tek predstoji…

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.