Čak 196 tvrtki želi graditi tunel Prenj

Čak 196 tvrtki pokazalo je interes za izvođenje radova za izgradnju tunela Prenj i natječajnom dokumentacijom, a više od 50 pitanja odnosilo se na pojašnjenja, objavio je Dnevni avaz.

Naime, pomjeren je rok za zatvaranje međunarodnog natječaja za izbor izvođača radova za izgradnju najsloženijeg građevinskog pothvata i ključne dionice za cijeli Koridor Vc, a u igri su, kako tvrdi Avaz, neke od najvećih svjetskih korporacija.

Javno poduzeće “Autoceste FBiH” raspisala je natječaj za gradnju tunela 8. srpnja, a rok za dostavljanje ponuda najprije je bio 5. rujna. Međutim, zbog složenosti projekta tvrtke su tražile produženje roka do 19. rujna.

Riječ je o poslu teškom čak 800 milijuna KM i jednom od najvećih najveći koje su raspisale Autoceste.

Tunel Prenj je tehnički najzahtjevniji i, sa stajališta struke, jedan od najkompleksnijih objekata u povijesti građevinarstva Bosne i Hercegovine. Radi se o tunelu dužine 10,4 kilometra, što je deveti najduži cestovni tunel u Europi, a prvi je u BiH koji prelazi granicu od šest kilometara.

Izgradnjom ovog tunela od Mostara do Sarajeva će se skratiti putovanje pa će trenutna dužina puta preko M-17 koja iznosi 113 kilometara, dok će nakon izgradnje autoceste iznositi 82 kilometra.

S druge strane, završena je i natječajna dokumentacija za izgradnju pristupnih cesta za tunel Prenj. Ona je poslana banci na odobrenje. Radovi podrazumijevaju izgradnju ukupno 14 kilometara pristupnih cesta ispred i iza tunela Prenj (7 na jugu i 7 na sjeveru). Vrijednost radova je 20 milijuna eura.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.