Busovačke staje: 27. godišnjica stradanja pripadnika “Konvoja života”

Polaganjem vijenaca na spomen obilježju Busovačke staje i svetom misom zadušnicom u ponedjeljak je obilježena 27. godišnjica stradanja pripadnika “Humanitarnog konvoja života” za Lašvansku dolinu.

Počast poginulim braniteljima HVO-a i civilima iz pratnje konvoja odalo je i izaslanstvo HDZ-a BiH predvođeno dopredsjednikom te stranke i predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom.

Došli smo na Busovačke staje odati počast našim braniteljima koji su dali svoje živote da bi obranili i Busovaču i središnju Bosnu, kazao je predsjednik Federacije BiH u izjavi za medije.

Misu zadušnicu predvodio je fra Josip Jozić, koji je u prigodnoj propovijedi istaknuo „kako smo danas došli na Busovačke staje da budemo bliže našim pokojnima i Bogu“.

Busovački župnik fra Zoran Jaković zahvalio je svima koji su došli na Busovačke staje “kako bi molitvom odali počast pripadnicima Humanitarnog konvoja života za Lašvansku dolinu koji su dali svoje živote za slobodu i opstojnost hrvatskog naroda“.

Podsjećamo, 15. lipnja 1993. godine snage Armije BiH ubile su osamnaest i ranile dvadeset pripadnika HVO-a kao i civile iz pratnje konvoja pomoći busovačkim Hrvatima nazvanog “Humanitarni konvoj života”.

Konvoji samarice su planinskim vrletima po nepristupačnom terenu uz veliki rizik išli u opskrbu hranom, opremom i drugim materijalnim sredstvima za hrvatski narod i branitelje potpuno opkoljene Lašvanske doline, priopćeno je iz Ureda predsjednika Federacije BiH.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.