“Bum” stanogradnje u Čapljini, gradi se na sve strane, cijena kvadrata 1.600 KM

Petnaestak godina nakon rata Čapljina je u stanogradnji bila mrtvo more, napravljena je jedna i završena druga zgrada u Metkovačkoj ulici. Za to vrijeme trgovalo se starim stanovima čiji su kvadrati za grad veličine Čapljine dosezali astronomske cijene.

“Bum” stanogradnje započeo je prije desetak godina. Jedna za drugom počele su nicati zgrade da se građani s pravom pitaju tko kupuje tolike stanove, piše Večernji list BiH.

S pitanjem tko gradi uputili su se u Gradsko poglavarstvo i Irenu Bakalar Bulum, pomoćnicu gradonačelnika za prostorno uređenje i graditeljstvo, zamolili za komentar o toj temi.

Intenzivirana gradnja

Jedno vrijeme u Čapljini je stanogradnja bila u zastoju. Međutim, u posljednjih desetak godina počelo se intenzivnije graditi na lokaciji Ada-Bad. To je lokacija gdje se s planskom gradnjom započelo osamdesetih godina, a onda smo imali razdoblje zatišja. Plan koji je urađen osamdesetih godina mijenjali smo i dopunjavali zato što su se promijenili neki odnosi u prostoru, što su se promijenili društveno-politički odnosi, što su zahtjevi investitora bili drukčiji. Zatim, u razdoblju kada je rađen regulacijski plan Ada-Bad nije bilo automobila u broju koji imamo danas, tako da parkirnog prostora gotovo nismo ni imali, kaže gospođa Bakalar Bulum te razlaže:

Na lokaciji Ada-Bad prije sedam, osam godina izgrađene su tri zgrade, a krajem 90-ih izgrađeno je pet lamela. Sada na novoj lokaciji Ada-Bad imamo izgrađenih 145 stanova i oko 3.410 kvadrata poslovnog prostora. Znači, u nešto manje od deset godina izgrađeno je ukupno 307 stanova i 5.410 kvadrata poslovnog prostora. Investitori kažu da prodaja ide solidno, znači interes postoji, konstatira pomoćnica čapljinskog gradonačelnika te na opasku odakle su kupci, jer pretpostavljamo da tih 307 stanova nisu mogli kupiti samo Čapljinci, kaže:

Po našim neslužbenim saznanjima, ima dosta domaćih, ima i kupaca iz RH, Mostara i okolnih općina, ali preciznije podatke mogli bi dati investitori.

Kuće na Poligonu

Gradi se i na lokaciji Zgoni, gdje također niču nove zgrade. Koliko je tu stanova?

Na lokaciji Zgoni imamo tri lamele sa 77 stanova i oko 250 kvadrata poslovnog prostora, dodaje Bakalar Bulum.

Večernji neslužbeno doznaje kako se cijena stana kreće između 1.500 i 1.600 KM po kvadratu, poslovni prostori su skuplji – oko 2.000 KM po četvornom metru, dok je cijena nedovršenih, tzv. roh bau, oko 1.000 KM. Doznaju kako i dalje ima zahtjeva investitora za nastavak stanogradnje. Uz čapljinske investitore, stigao je i jedan zahtjev iz Konjica.

Uz spomenuto, valja izdvojiti da je intenzivirana gradnja obiteljskih kuća na Poligonu, riječ je o prostoru za obuku vozača vojske u bivšoj državi.

(www.jabuka.tv)26 komentara

 • Sto vas zbijaju u gradove…kasnije pelcovani i vipivani roboti vlasti… Bjezte na sela ljudi.. zato su milijunski iznosi– novci i poslati za izgradnju zatvora !!!!!???? Sami sebe smjestate u sistem koji ce vas za 7, 8 god…porokat ko miseve….

 • Gradite kuće i bit čete svoji na svome, u stanu ćeš uvijek biti vezan raznim protokolima sa ostalim stanarima, a znate kako se lako dogovara sa ljudima

  • Cuj kuce pa nemere sirotinja rvacka gradit kucu sinko kuce imaju zasluzni i bogati a ostali u gajbe od 60 kvadrata nazalost to je domet danasnje omladine.

 • Cijena stanova u Širokom je brutalno velika, novogradnja 2000-2200 km, a škatule stare 50 godina prodaju za cifre oko 1600-1700.. Čuj vam priče vas pojedinih napravite kuće, kad nemoš kupit stan, a zemljišta po 100 km/m2 prodaju, a da ne govorim kakve rupetine i kosine nagiba od 35%.. Jedino u Gornjoj Britvici nać povoljno,… Ako netko želi živjeti u gradu jedina alternativa je stan ili gradnja kuće, al uz bingo sreću u pronalasku kvalitetnog i povoljnog zemljišta… Inače, točno je da gradnja investitore košta 800-900 km/m2, a često i niže od toga jer je većina novogradnje smeće i podvala za popixdit…..

  • Kazo, onda zivi u gradu, placaj i suti…
   Vazno je da si u gradu, drz se grada i ne poviruj na selo po krumpire..
   zaboli me ona stvar.
   Danas i iz gornje britvice mozes za 10 min u grad ko da ides pjeske.

 • Cijena stanova u Širokom je brutalno velika, novogradnja 2000-2200 km, a škatule stare 50 godina prodaju za cifre oko 1600-1700.. Čuj vam priče vas pojedinih napravite kuće, kad nemoš kupit stan, a zemljišta po 100 km/m2 prodaju, a da ne govorim kakve rupetine i kosine od 35%.. Jedino moš u Gornjoj Britvici nać povoljno,… Ako netko želi živjeti u gradu jedina alternativa je stan ili gradnja kuće, al uz bingo sreću u pronalasku kvalitetnog i povoljnog zemljišta… Inače, točno je da gradnja investitore košta 800-900 km/m2, a često i niže od toga jer je većina novogradnje fuš i smeće…..

 • Tko god u Širokom plati više od 1600-1700 kvadrat stana neka se ubije.
  Pola stanova ode u kompenzaciju i tad je osnov cijene 1300 maraka

 • Mladi nemaju gdje nek se samo gradi, stanovi trebaju svakom gradu, pogotovo sad kad se vracaju ovi iz dijaspore potraznja je veca od ponude, trebat ce toga jos.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.