Bukvarević i Begić u Širokom Brijegu: Rješenje je dijalog, a ne ulica

Sva pitanja iz braniteljsko-invalidske zaštite trebaju se rješavati dijalogom u institucijama, zaključak je federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Salke Bukvarevića i ministara hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Županije Zapadnohercegovačke Mladena Begića.

Naime, u utorak je u zgradi Vlade ŽZH u Širokom Brijegu održan dvoipolsatni sastanak ministara Bukvarevića i Begića s predstavnicima branitelja, braniteljskih udruga i lokalne vlasti. Prije toga, Bukvarević se sastao s predsjednikom Vlade ŽZH Zdenkom Ćosićem, piše Bljesak.info.

”Sastanak je bio vrlo uspješan, ovo je nastavak suradnje između federalnog ministarstva brnaitelja te ministarstava brnaitelja u ŽZH i HNŽ. Ono što je najvažnije, prvi i osnovni zaključak je dogovoren da se sva pitanja iz braniteljsko-invalidske zaštite trebaju rješavati dijalogom u institucijama, od općina, županija, Federacije do države. Smatramo da je dijalog rješenje, a nikako ulica i to je po meni jedan vrlo važan stav koji smo uspostavili”, izjavio je  ministar Salko Bukvarević dodavši da je sastanak u Širokom Brijegu bio vrlo uspješan te je istaknuo da je ovo nastavak suradnje između federalnog ministarstva branitelja te ministarstava branitelja ŽZH i HNŽ.

Bukvarević navodi da je zatražio od Vlade Federacije BiH da se čim prije upute u parlamentarnu proceduru te usvoje dva bitna zakona, a to su Zakon o braniteljskim udrugama od posebnog društvenog značaja i Nacrt zakona o pravima demobiliziranih branitelja.

”Prije svega da se Zakon o braniteljskim udrugama usvoji na idućoj sjednici jer se on nalazi već u parlamentu, a da se ova pitanja i ovi zahtjevi koji reguliraju statusna pitanja demobiliziranih branitelja čim prije nađu u proceduri i vlade i parlamenta”, zaključio je u izjavi  Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata.

Domaćin sastanka, županijski ministar Begić, kazao je da su branitelji, braniteljske udruge te općinske službe delegirale više pitanja ministru Bukvareviću te da su istaknuli ono što je pozitivno, ali su se dotakli i otvorenih pitanja.

”Najvažnije pitanje koje je otvoreno danas je pitanje završetka cjelokupnog braniteljskog statusa, a to je Zakon o razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Ministar Bukvarević je čvrsto obećao da će delegirati to pitanje na federalnoj vladi i da bi se uskoro mogato naći taj zakon u parlamentarnoj proceduri u fazi nacrta, tako da će svi zaniteresirani iz braniteljske populacije moći raspravljati o njemu i ugraditi sve ono što je moguće vodeći računa o tome da zakon treba biti pravedan, provodiv i obranjiv na sudu”, kazao je ministar Begić.

Smatra da bi se Federacija BiH trebala ugledati na susjednu Hrvatsku kada je u pitanju zakon o braniteljskoj populaciji.

”S ovim zakonom bi završili kompletan braniteljski ciklus, završili bi stradalnike, ratne zapovjednike i razvojačene branitelje, a tada bi u jednom dužem razdoblju pristupili sačinjavanju jedinstvenog zakona koji bi obuhvatio svu braniteljsku populaciju po modelu Republike Hrvatske”, zaključio je  Mladen Begić, ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Županije Zapadnohercegovačke.

(www.jabuka.tv)

20 komentara

 • pa oceli kzniti ove lazne invalide tj branitelje sto su ladili jaja po makarskoj i njemackoj dok je rat bijo ili ce POSTENIM UZETI I OVO STO IMAJU

   • A zasto je bijednik? Zasto ne bi bili kaznjeni ovi lazni invalidi i lazni branitelji koji ima u BiH skoro pa jednak broj kao pravih? Da nisi jedan od njih ili netko tvoj? Znaci ti ljudi uzimaju moj tesko steceni novac kroz razne poreze, ne rade nista u zivotu, dana nemaju ratnog staza niti su ikad ranjeni bili, i zasluzuju naknadu?

 • Kako će ih kazniti kada je 50 posto u institucijama vlasti na odgovornim funkcijama dezerteri,bjegunci i ratni profiteri…Samo pravi mogu stradati i u reviziji i u svim novim zakonima …Dezerteri danas i vazda su imali sva prava i veća od branitelja…

 • NEK SE RADI I NEK SE RJEŠAVAJU LJUDSKE SUDBINE,SAMO SE PITAMO KAD ĆE NEKO JEDANPUT.BAR JEDANPUT SPOMENUTI OBITELJI,DJECU UMRLIH BRANITELJA.NAJBOLJE NA ULICU.NISTE NI SVJESNI KOLIKO IMA NEZBRINUTIH U TOJ KATEGORIJI,,MINISTRE BEGIĆU SJETI SE I TE KATEGORIJE.RATOVALI SU I ONI.

 • Pa meni su gluplji ti branitelji..koji ovakve recenice slusaju godinama..sta je problem nek svaka opcina samo postroji branitelje po satnijama vodovima ili cemu vec.svatko zna valjda s kim je ratovao…dok se oni sami ne proberu izmedju sebe nikad oni nece rijesiti svoja prava…dace im koju stoju da ih smire sad pred izbore..i tako opet za 2 god..zivi bili pa vidili

 • Mene ne zanima tuzla, već lažni branitelji iz širokog, spavate li mirno dok uzimate novce poginulih i ranjenih branitelja

 • kako vas nije stid lazni lopovi sto uzimljete pare sa krvavi rana i mrtvi kostiju ali ovo je davu uzejo i u crkvi i u skoli i u drzavi svade sanmo daj meni

 • Postrojite u širokom glavnom ulicom svi će stati od općine do županije,a lažnjaci neće doći na postrojavanje jeli tako jadez.

 • Zakon o prioritetu na zapošljavanje branitelja i njihove djece???ŽZH u tom slučaju je ličilac očiju “zna se”ko ima prednost,lova d…a…!Sramota.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.