Brzorastuće kompanije u ŽZH po prihodu nadmašile i kompanije iz ZDŽ

panorama široki brijeg
Najveći broj brzorastućih kompanija s područja Županije Zapadnohercegovačke dolazi iz Širokog Brijega (26), dok su najveću dobit ostvarile brzorastuće kompanije koje su poslovale u Grudama (51,4 milijuna KM), pokazuju podaci bonitetne agencije LRC.

Da Grude budu na prvom mjestu po dobiti koje ostvaruju brzorastuće kompanije u ŽZH u najvećoj mjeri je doprinijelo poslovanje kompanije Putovi d.o.o. Grude koja je u ovoj općini u 2019. godini bila lider s rastom od 46 posto po CAGR-u (složena godišnja stopa rasta).

Ova kompanija je registrirana za izgradnju i održavanje cesta, a u svojoj ponudi još ima i proizvodnju i ugradnju asfalta, rekonstrukciju cesta, sve vrste građevinskih radova među kojima je izgradnja mostova, sportskih terena, vodovodnih i kanalizacijskih mreža i slično.

U Grudama je tijekom 2019. godine poslovalo 25 brzorastućih kompanija u kojima je radilo 1.966 radnika. Ove kompanije su ostvarile prihod od 635,6 milijuna KM i izvoz od 93,9 milijuna KM.

Najveći broj brzorastućih kompanija na području ŽZH je poslovao u Širokom Brijegu (34 kompanije), u kojima je zaposleno 2.118 radnika koji su svojim kompanijama donijeli prihod od 540,6 milijuna KM, dobit od 47,6 milijuna KM i izvoz od 89,6 milijuna KM. Najbrže rastuća kompanija u ovom gradu je AutoKoncept d.o.o. koja je po CAGR-u rasla 359 posto. Ovo poduzeće se bavi prodajom svih vrsta novih i polovnih motornih vozila.

Tijekom 2019. godine u Posušju je poslovalo 26 brzorastućih kompanija koje su zapošljavale 1.326 radnika. Ove kompanije su ostvarile prihod od 429,5 milijuna KM, dobit od 19,1 milijun KM i izvoz 108,4 milijuna KM. Najbrže rastuća kompanija u Posušju je Sancta Domenica. Ova kompanija koja je ovlašteni uvoznik proizvoda velikih svjetskih brendova Sony, Panasonic, Samsung i LG je u 2019. po CAGR-u je rasla stopom od 83 posto. Kompanija ima i svoju web trgovinu i multibrand poslovnice, a ovlašteni je uvoznik PlayStation asortimana za BiH i Hrvatsku.

U Ljubuškom posluje 24 brzorastuće kompanije koje su tijekom 2019. godine zapošljavale 866 radnika. Ove kompanije su imale prihod od 300,5 milijuna KM, dobit od 16,7 milijuna KM i izvoz od 14,4 milijuna KM. Najbrže rastuća kompanija u Ljubuškom je Elvis Auto koja je po CAGR-u rasla 47 posto. Elvis Auto je kompanija koja je osnovana 1994. godine i ovlašteni je serviser kamiona i autobusa marke MAN. Kompanija posjeduje vlastiti servisni centar na 8.200 kvadrata.

Iako je riječ o maloj županiji sa samo dva grada (Široki Brijeg i Ljubuški) i dvije općine – Grude i Posušje u kojem živi svega 94.000 stanovnika, brzorastuće kompanije koje posluju u ŽZH su u 2019. godini zajedno ostvarile zavidan učinak. Tako je 109 brzorastućih kompanija iz ove četiri općine/grada imalo ukupan prihod od 1,9 milijardi KM, dobit od 134,8 milijuna KM i izvoz od 306,5 milijuna KM. U ovim kompanijama je bilo zaposleno 6.276 radnika.

Iako je mnogo manja županija od, npr. Zeničko-dobojske, brzorastuće kompanije u ŽZH su imale veći prihod od kompanija u ZDŽ za oko 500 milijuna KM, dobit za oko 40 milijuna KM, kao i izvoz za nekih 90-ak milijuna KM.

Najdominantnije djelatnosti u kojima djeluju brzorastuće rastuće kompanije u ŽZH su trgovina na veliko gdje je ukupno poslovalo 12 poduzeća. Odmah iza njih je cestovni prijevoz robe sa sedam kompanija, pa trgovina na malo u nespecijaliziranim trgovinama pretežno hranom, pićima i duhanskim proizvodima s pet poduzeća i trgovina na malo motornim gorivima u specijaliziranim prodavnicama, trgovina automobilima i motornim vozilima lake kategorije i trgovina na veliko dijelovima i priborom za motorna vozila s po četiri poduzeća.

Osnovna karakteristika brzorastućih kompanija je da iz godine u godinu postižu vrhunske rezultate na svim poljima svog poslovanja. Brzorastuće kompanije posjeduju kvalitetan tim i snažnu organizacijsku kulturu među svojim zaposlenicima, kvalitetne i pouzdane informacijske i komunikacijske alate i zaštićeno intelektualno vlasništvo, piše Manager.ba.

Prema posljednjim podacima bonitetne agencije LRC, u 2019. godini u Bosni i Hercegovini je poslovalo 1.268 brzorastućih kompanija s 69.673 radnika koje su imale prihod od 10,5 milijardi KM i dobit od 983,7 milijuna KM uz izvoz koji je iznosio 1,5 milijardi KM.

(www.jabuka.tv)


27 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.