Broj zaraženih koronavirusom u svijetu prešao 30 milijuna ljudi

Broj slučajeva zaraze koronavirusom u svijetu prešao je u četvrtak broj od 30 milijuna ljudi, a nema nikakvih znakova da pandemija usporava svoje širenje.

Čvrsto u fokusu stoji Indija kao posljednji epicentar zaraze, iako Sjeverna i Južna Amerika kombinirano broje skoro polovicu svih slučajeva u svijetu.

Globalni dnevni broj novih slučajeva zaraze posljednjih je dana dosegnuo rekordne razine te je zabilježena i smrt blizu milijuna ljudi, dok se istodobno ubrzava međunarodna utrka za razvoj i distribuciju cjepiva.

Od koronavirusa u svijetu se od početka pandemije oporavilo 21.806.713 osoba dok su trenutačno 7.286.822 aktivna slučaja.

Službeni broj slučajeva koronavirusa u svijetu sada je više od pet puta veći nego broj slučajeva obolijevanja od teške gripe koji se zabilježi godišnje, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

WHO: Je li važniji povratak naše djece u školu ili otvaranje noćnih klubova i barova?

Diljem svijeta zabilježen je skoro milijun smrti, točnije 945.000, povezanih s koronavirusom, što u značajnoj mjeri nadilazi broj smrti povezanih s klasičnom gripom koji se godišnje kreće između 290.000 i 650.000.

Indija je u srijedu postala druga zemlja na svijetu, iza Sjedinjenih Američkih Država, koja bilježi više od pet milijuna slučajeva.

Ova južnoazijska država, druga najmnogoljudnija na svijetu, od sredine kolovoza bilježi više slučajeva nego SAD i sama broji nešto preko 16 posto ukupnog broja slučajeva u svijetu.

ŽZH najgora po broju zaraženih na 100.000 stanovnika u FBiH

Sjedinjene Države imaju oko 20 posto globalnih slučajeva, iako imaju samo 4 posto svjetske populacije. Brazil, treća najgore pogođena zemlja na svijetu, ima oko 15 posto globalnih slučajeva.

Trebalo je 18 dana da broj slučajeva zaraze u svijetu poraste sa 25 milijuna na više od 30 milijuna. Također je trebalo 20 dana da bi broj porastao sa 20 milijuna na 25 milijuna i 19 dana da poraste s 15 na 20 milijuna.

Globalna stopa novih slučajeva se usporava odražavajući napredak koji bilježe mnoge zemlje u borbi s bolešću, unatoč nekim velikim povećanjima broja slučajeva.

Zdravstveni stručnjaci ističu da službeni podaci gotovo sigurno pokazuju manji broj slučajeva i infekcije i smrti nego što on stvarno iznosi, pogotovo u zemljama s ograničenim kapacitetima za testiranje.

Kineska cjepiva protiv Covida-19 možda na tržištu već u studenome

Utrka za razvoj cjepiva protiv koronavirusa i njegovo donošenje na tržište posljednjih se tjedana sve jače zahuktava, a globalno se bilježi oko 200 kandidata za to.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da bi njegova zemlja mogla imati cjepivo spremno za distribuciju uoči predsjedničkih izbora 3. studenoga, dok je kineski zdravstveni dužnosnik ovog tjedna najavio da bi Kina mogla imati cjepivo spremno za javnu upotrebu najranije do studenoga.

Iako raširenost koronavirusa još uvijek daleko zaostaje za španjolskom gripom 1918. godine, koja je zarazila oko 500 milijuna ljudi, ubivši barem 10 posto njih, stručnjaci se brinu da dostupni podaci potcjenjuju stvarni utjecaj pandemije.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(Hina)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.