Broj otkrivenih pokušaja ilegalnih prelazaka granica porastao 40 posto

Ukupni broj otkrivenih pokušaja ilegalnih prelazaka granica na četirima glavnim migracijskim pravcima u Europu u veljači je na tzv. zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti pao za 58 posto u odnosu na prošli mjesec.

Istodobno, broj razotkrivenih pokušaja ilegalnih prelazaka na ovoj ruti od početka godine bilježi rast od 40 posto u odnosu isto razdoblje lani.

Tijekom veljače ukupno je zabilježeno 3.560 ilegalnih pokušaja prelazaka graničnih prijelaza, a prepolovljeni broj u odnosu na mjesec ranije pripisuje se nepovoljnim vremenskim uvjetima na Sredozemnom moru, priopćila je u četvrtak Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX).

U prvim dvama mjesecima ove godine zabilježeno je ukupno 11.800 pokušaja ilegalnog prelaska granice, što je otprilike ravnomjeran broj s istim razdobljem prošle godine.

Najviši postotak otkrivanja nezakonitih prelazaka u veljači zabilježen je na tzv. istočnomediteranskoj ruti – njih 2.250, što je pad od 31 posto u odnosu na prošlogodišnju veljaču. Zbog velikog broja otkrivenih ilegalnih prelazaka u siječnju (5.500), ukupan broj nezakonitih pokušaja na ovoj ruti porastao je za trećinu u odnosu na prvo dvomjesečje 2018. godine.

Svaki drugi otkriveni migrant na morskom dijelu ove rute je afganistanski državljanin, dok je svaki peti migrant zatečen na kopnenom dijelu koridora turski državljanin, dodaje FRONTEX.

Ružno vrijeme utjecalo na pad broja migranata

Ružno vrijeme pripisuje se i padu ilegalnih prelazaka na zapadnomediteranskoj ruti od 80 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. No, zbog velikog broja okrivanja nezakonitih prelazaka, uglavnom španjolske granice prošlog siječnja, ukupan broj za prvo dvomjesečje 2019. narastao je za 83 posto u odnosu na siječanj i veljaču 2018. godine.

Najveći broj migranata otkrivenih na toj ruti su marokanski državljani, dodaje se.

Središnja mediteranska ruta s ishodištem u Francuskoj nastavlja bilježiti pad broja ilegalnih migranata. Tijekom veljače zabilježeno je 60 pokušaja nezakonitih prelazaka granice, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine pad od 70 posto.

FRONTEX ističe kako je ovo najniži broj zabilježenih ilegalnih prelazaka granice unazad devet godina. Tijekom siječnja i veljače zabilježeno je 260 pokušaja prelaska granice, što je pad od 95 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Najveći broj zatečenih migranata na središnjoj mediteranskoj ruti dolaze iz Bangladeša i Tunisa.

Na zapadnobalkanskoj ruti u veljači je otkriveno 420 nezakonitih prelazaka granice, dok je mjesec ranije zabilježeno njih 780, što je porast od 40 posto u odnosu na siječanj i veljaču 2018. godine. Većina zatečenih migranata na toj ruti su Afganistanci.

(Hina)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.