Broj diplomanata u BiH od 2003. do danas se utrostručio, ali u zadnje četiri godine brojka stagnira

Diplome

Broj diplomiranih studenata u BiH utrostručio se od 2003. godine do danas, no u zadnje četiri godine brojka stagnira, i kreće se oko 18.000 studenata godišnje koji dobiju diplome od neke visokoškolske ustanove u zemlji, piše bh. novinska agencija Patria.

Prema podacima Agencije za statistiku država je u 2003. godina imala tek nešto više od 6.000 diplomanata. Onda se broj do 2010. utrostručio, odnosno narastao je na više od 18.000 studenata koliko ih je te godine diplomiralo. No, nakon toga sve je počelo stagnirati, a tako stanje ostalo je približno i do danas.

diplomanti-bih-2003-2013-620x325

Bivši rektor Univerziteta u Sarajevu Hasan Muratović upozorio je u intervjuu za Patriu početkom veljače ove godine kako je broj diplomanata u BiH jako mali, čak do te mjere da to zaprima alarmantno stanje. Država, smatra Muratović, građanima hitno mora osigurati besplatno studiranje kako bi se broj visokoobrazovanih ljudi u BiH barem udvostručio u narednih nekoliko godina.

– U BiH studira svega 20 do 30 % mladih ljudi, što je poražavajuće za našu zemlju ako se usporedimo sa nekim razvijenim zemljama gdje na studije ide i do 80 % učenika nakon srednjeg obrazovanja, upozorio je Muratović.
No, nije samo potrebno raditi na povećanju broja studenata u BiH. Stručnjaci upozoravaju da je potrebno raditi i na povećanju kvalitete znanja, uvođenjem praktičnog rada u područjima za koje se studenti osposobljavaju. A, treba mijenjati i navike studiranja u BiH. Naime, u BiH veliki broj studenta završi studije na način da roditelji financiraju  njihovo školovanje. Stručnjaci upozoravaju da mnogi studenti u BiH dobiju diplome, no praktično nemaju nikakva znanja iz tog područja, a naročito ne prate moderne svjetske tokove.

Ohrabruje jedino podatak nevladine organizacije BHV Education iz koje tvrde da je svake godine sve više studenata iz BiH koji su zainteresirani za odlazak na studije u druge zemlje, gdje ne samo da dobiju znanje iz određenih područja, već usavršavaju strane jezike ali i pospješuju radne navike, piše Patria.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.