Brkić: Srbi ratove koje su izgubili nastoje pokazati kao ratni zločin

– Mislim da je u Hrvatskoj postignut visok stupanj suglasja što se tiče ratnih zločina. Svaka žrtva i počinitelj zaslužuju pristup bez selektivne primjene, izjavio je zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić u emisiji Otvoreno na HTV-u. Moramo podsjetiti da su prvu knjigu hrvatske samostalnosti napisali hrvatski branitelji i u Hrvatskoj i u BiH ne možemo to razdvojiti. Što se tiče slučaja iz Orašja, kazao je Brkić, unazad nekoliko godina bilo je isto tako uhićenja hrvatskih branitelja i u Livnu, Čapljini, Mostaru i središnjoj Bosni.

Brkić smatra da Srbi sve svoje ratove koje su izgubili nakon poraza nastoje pokazati kao ratni zločin. Istaknuo je kako Hrvatska neće odustati od podupiranja Bosne i Hercegovine na njezinom putu u Europsku uniju. Hrvatska ide partnerski prema BiH kao susjednoj državi. Političke elite moraju shvatiti da je euroatlantski put jedini pravi put za BiH.

Upozorio je kako Hrvatska i BiH imaju više zajedničkih interesa, a kao ključne je izdvojio sigurnosni aspekt od preko tisuću kilometara granice te onaj ekonomski u obliku velike robne razmjene. Na pitanje nalazi li se i on na popisu hrvatskih branitelja koji bi mogli biti uhićeni u BiH, odgovorio je potvrdno te je istaknuo kako se ne boji jer je spreman podnijeti tu žrtvu ako je ona za dobrobit Hrvatske.

SDP-ov Peđa Grbin smatra da Hrvatska sada treba napraviti sve kako bi pružila maksimalnu pomoć svojim građanima. Obveza je Hrvatske tim viša što se to događa u BiH, gdje su Hrvati konstitutivni narod. RH je u veljači 1996. sa Federacijom BiH potpisala međunarodni ugovor o pružanju pravne pomoći, istaknuo je. Jedna od tih obaveza je i dostava dokumentacija koje jedna članica traži od druge.

Međutim, Grbin je podsjetio da su proteklih nekoliko godina uočili kako iz BiH dolaze najblaže rečeno čudne optužnice. Upozorio je kako moramo razlikovati dvije vrste optužnica. One koje se pokreću zbog kaznenoga djela ratnoga zločina koje su individualizirane (…) od onih optužnica kojima se stavlja na teret udruživanje na zločinački pothvat Hrvatima koji su u sklopu hrvatske vojske djelovali na teritoriju BiH.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje kazao je kako će Hrvatska pružiti pravnu pomoć svim uhićenim Hrvatima u BiH. Oni koji nemaju novaca za odvjetnike i koji su dobili odvjetnike po službenoj dužnosti, oni će dobiti odvjetnike i trudit ćemo se da to budu stvarno dobri odvjetnici. Upozorio je i kako je ministarstvo uočilo da nije uhićen niti jedan Bošnjak, iako se ispočetka i neke od njih sumnjičilo. Neću reći da je to politička optužnica, ali je činjenica da su neki ljudi isključeni, a hrvatski državljani nisu, piše HRT.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

 • Dragi moj Brkicu! Ti si podnio i previse zrtve u Domovinskom ratu ! Dosta bi bilo zar ne.. Cuj stavili su i tebe na popis! Koga uopce nisu stavili?? Besramnici.Ovi jadni Hrvati su zbilja raspeti na krizu ko Isus Krist.

 • Brkiću nebih se ja baš puno sikirao za tebe,nitko te neće uhapsiti sigurno barem dok si potpresjednik Hrvatskog Sabora a i ne živiš u BiH-ni i ne smetaš bošnjacima.Možež biti potpuno miran i spokojan.Hrvati koji žive u Središnjoj bosni ,Orašju i mjestima gdje su se obranili a izgleda nisu trebali su najebali i nepiše im se dobro.Od 1996 god.oni se hapse,progone a vi pomalo kukate nad njima,ubirete političke pojene i ništa se nije promjenilo.Bakir i bošnjaci vam se smiju iz Sarajeva i samo pojačavaju progon i pritisak na hrvate na ovim prostorima.Imaju sada i specijalnu taktiku,hapse i progone hrvate a za njima onda šalju agencije,koje u ime arapa i njihovim kapitalom u gruntu,katastru kupuju njihovu zemlju i sviđaju je na sebe 1 kroz 1. To je pravo etničko čišćenje,ali to naši političari ne vide ili nesmiju da vide. Čović nedavno u dvije riječi pomenuo Stolac i odma uslijedio odgovor Kaplana,,sileđžije,,kako je Čovićev slučaj na sudu i presuda čudni,kako su se dokumenti slanjali ,uništavali itd.Odatle ide ovaj muk naših političara koji su ucjenjeni i kojim u svakom momentu visi optužnica za razne kriminalne malverzacije koje Sarajevo,Bakir,Čampare mogu izvaditi iz latice.Čović se zato bori da preživi i da ne završi po starost na robiji,igra kako mu se iz Sarajeva svira…

 • Istina je to Milijane Brkiću,ali svojom podrškom stranci od koje egzistiraš zadaješ zadnji udarac u lijes Hrvata…
  Ogradi se od Dragana Čovića,Mije Krešića,Bariše Čolaka,uništi udbaški HDZ-e unutar BiH-a…
  Nećeš jer imaš korist,gdje su sad šatori,ha Brkiću,kad ste rušili sdp-e imali ste šatore,a sad štura priopćenja i floskule koje smo čuli milijun puta…
  Kako to da jugo komunistički kadar vodi stožernu stranku u hrvata,objasni…??????????
  Što sinoć nisi rekao da je Hrvat potpisao optužnicu protiv generala Mije Jelića,Hrvat iz HDZ-a???
  Uz probleme koje nam nameću prvenstveno Srbi,pa muslimani,najveći problem je što vi iz Hrvatske poduprete ovo hrvatsko vodstvo,koje nije nacionalno,to što se pozivaju na legitimnost je također floskula,znači samo nek se zove HDZ-e,nije bitno tko ga čini,hajde recite mi tko se nacionalno osvješten smije usprotiviti Čoviću,nitko!
  Milijane Brkiću poduzmi konkretne stvari,pučem smijeni vodstvo HDZ-a BiH-a uhiti 100 Srba i 100 muslimana,pa će mo pregovarat za ovih naši deset iz Orašja i ostatak iz Herceg Bosne!
  Atif Dudaković i Sefer Halilović su vodili tzv.JNA 1991.u napadima na Hrvatsku,da ne napominjem da je prvi navedeni odgovoran za ubojstvo generala Šantića,a drugi je svakako veliko muslimanski fundamentalist,odgovoran za brojne masakre u središnjoj Bosni i sjevernoj Hercegovini,zašto vam Milorad Pupovac sjedi u saboru kad je prikupljao oružje za pobunu Srba….
  Ma svi ste vi kukavice,i marionte Bruxellesa

  • problem je sto amerika i hrvatska preko hrvata bih prebijaju svoje racune i bolje da se ne brinete za nas.putin je jedini koji zagovara treci entitet i zato podrska putinu jer od ovih sto su nam skrojili drzavu i ovih sto skrbe o nama sve nas je manje.

 • Svi se snadu samo Hrvatske majke placu ,zasto ni krivi ni duzni uvijek nam nametnu krivnju?
  Osvajaci ,lopovi i zlocinci optuzuju mi se neznamo branit zasto?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.