Britanski zastupnici planiraju na sud ako Johnson odbije tražiti odgodu Brexita

Britanski zastupnici, uključujući konzervativce ovaj tjedan izbačene iz stranke, pripremaju se za pravni korak u slučaju da premijer Boris Johnson odbije tražiti odgodu Brexita, objavio je BBC.

Oporbeni zakonski prijedlog koji bi Johnsona prisilio da traži novu odgodu britanskog izlaska kako bi se izbjegao Brexit bez dogovora 31. listopada odobrio je gornji dom parlamenta.

Očekuje se da će ga kraljica Elizabeta potpisati preksutra.

Johnson, vođa kampanje za napuštanje EU-a za vrijeme referenduma o Brexitu 2016., premijersku dužnost preuzeo je u srpnju nakon tri neuspješna pokušaja Therese May da dobije odobrenje parlamenta za dogovor s Bruxellesom.

Novi premijer rekao je da želi Veliku Britaniju izvesti iz EU-a 31. listopada, s dogovorom ili bez njega.

Johnson je rekao da ne kani tražiti produljenje te da bi radije “skončao u jarku” nego produljio Brexit, dok ga je The Daily Telegraph citirao da je samo “teoretski” vezan novim zakonom.

Vlada nije odmah komentirala BBC-jevo izvješće u kojem se kaže da su zastupnici sastavili pravni tim i voljni su ići na sud radi provedbe zakona, bude li potrebno.

Johnson kaže da su jedino rješenje za zastoj oko Brexita novi izbori, za koje on želi da se održe 15. listopada, što bi mu omogućilo da dobije novi mandat s preostalih dva tjedna da zemlja na vrijeme iziđe iz bloka.

Dvije trećine parlamentarnih zastupnika treba podržati prijevremene izbore, no oporbene stranke uključujući Laburiste kažu da bi radije glasale protiv ili bile suzdržane dok se ne provede zakon koji bi Johnsona prisilio na to da traži odgodu Brexita.

Johnson nije dobio dovoljno glasova za izbore, a drugo glasanje bit će prekosutra.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.