Britanski soj koronavirusa širi se u BiH, očekuje se pogoršanje situacije – Jabuka.tv

Britanski soj koronavirusa širi se u BiH, očekuje se pogoršanje situacije

Sekvencionirali smo deset uzoraka, od kojih su četiri identificirana kao B117, odnosno britanski varijantni soj, kazao je za šef laboratorija, prof. dr. Teufik Goletić s Veterinarskog fakulteta.

Bitno je naglasiti da su od ta četiri tri podrijetlom od stanovnika BiH, a ne kao što je prošli put bio slučaj sa stranim državljaninom. Dva uzorka su s područja Zenice, a jedan s područja Sarajeva. Nažalost, ovo nam u svakom slučaju sugerira da je moguće i ono što smo očekivali, a to je da britanski soj već cirkulira i realno je očekivati da će u skorije vrijeme biti jedan od dominantnijih sojeva u državi, rekao je Goletić za Dnevni avaz.

Istaknuo je da bismo u skorije vrijeme mogli očekivati pogoršanje situacije kada je u pitanju SARS-CoV-2 infekcija.

Do sada je potvrđeno ukupno pet slučajeva, uzme li se u obzir prvi slučaj britanskoj soja koji je pronađen kod stranog državljanina.

Mi na Veterinarskom fakultetu obavezno uključujemo i R i E gen, koji su, također, specifični za SARS-CoV-2 viruse. Niti jedna infekcija, bez obzira na to je li varijantni ili klasični soj koji smo do sada imali, neće ostati nedeterminiran, ali postoji opasnost da laboratoriji koji zasnivaju svoje rezultate samo na jednom ili dva gena propuste neke od pozitivnih slučajeva. Govorimo primarno o PCR testu, koji je zlatni standard u odnosu na antigenske, kazao je Goletić.

U Hrvatskoj otkriven brazilski soj koronavirusa

Dodaje da je njegova preporuka, a siguran je da će biti i preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, da se, gdje god je moguće, radi testiranje koje targetira najmanje tri gena.

Razloga za paniku nema, ali se plašim da razloga za preveliko opuštanje ima još manje. Nažalost, to može dovesti do daljnje evolucije virusa, rekombinacija, što može promijeniti potpuno tijek pandemije u negativnom smislu, istaknuo je Goletić za Avaz.

Standardne epidemiološke mjere su ključne još određeno vrijeme dok se ne izgradi, uvjetno rečeno, kolektivni imunitet. Ali, napomenut ću, kolektivni imunitet ne znači samo antitijela već i stanični imunitet, ali i određeni način ponašanja ljudi, ističe prof. dr. Teufik Goletić.

(www.jabuka.tv)


20 komentara

 • Izmislite još kojin soj virusa.Kako je počelo svaka država će imati svoj soj .Dajte ubijte i ovo malo nade u narodu pa da postaneno šizofrenična nacija.

  • Meni nije jasno i mozda nikada nece ni biti , otkuda oni znaju da je britanski ili bilo koji , kako dolaze do toga zaključka ili je cilj izluditi na do kraja.

 • Svojski se trude da nam živote unište. Ovaj put neće proći lagano. Fizički ćemo tražiti širitelje panike i zatvaranja. Upamtite to.

  • Bravo, nema više cile mile, fizički obračun sa svima koji imaju imalo veze sa ovom plandemijom,početi sa novinarima koji su prva crta prevare.
   Revolucija je na pomolu, pazite se ološu dolazi naše vrijeme!

 • U Njemačkoj su radili obdukcije i ustanovljeno je da od onih koji su umrli sa koronom 84% je umrlo od korone a 16% od drugih bolesti.

   • “Britanski varijantni soj” kaže profesor dr Teufik poznati virusolog s VETERINARSKOG fakulteta. još nam Teufik reče da je ” pcr test” zlatni standard. Test koji je i WHO proglasio nepouzdanim jer je svatko u svijetu shvatio PREVARU. Naš dr veterinosolog kaže zlatni standard. Buaahaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 • Znaju da je riječ o ” britanskom” soju virusa, navodno ga otkrili na šiljku proteina. A ne znaju ništa više o njemu. Koga vi zezate, pri tome ni više ni manje nego u Veterinarskom laboratoriju otkriven. Pa onda zatvorite medicinske laboratorije sto će nam.

 • Ajmo opet sve ponovo. Dakle Corona virusi koji se nalaze u svakom od nas, preko 150 godina u zimskim mjesecima, padom imuniteta čovjeka uzrokuju prehlade ,viroze, gripu. Mogu biti vrlo opasni za starije ljude i ljude sa drugim oboljenjima. Te se trebaju pripaziti radi toga. Ali nema ništa novo. Covid 19 NE POSTOJI. Nikad nije izoliran kao uzročnik nove bolesti, te nema niti ikakve mutacije niti novih “sojeva” . Malo istražite. Nigdje nema “COVIDA 19″. Niti jedan znanstveni rad nema koji dokazuje postojanje ” COVIDA 19″. Osim TV- i medijskih” znanstvenika” koji nam daju ovakva ” znanstvena objašnjenja”: izgleda, mogao bi, čini se; sasvim je moguće, postoji mogućnost, možda, ako bi, sve su prilike da.. protiv ovih ” znanstvenika” su podnijete KAZNENE prijave u Njemačkoj te suđenje uskoro počinje.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.