Britanski analitičar: Dok god je na snazi “Inzkov zakon” bit će kriza u BiH

Istraživač na sveučilištu Cambridge Timothy Less ocijenio je da će BiH ostati u stanju akutne krize dok god je na snazi “Inzkov zakon” o negiranju genocida.

Less je naglasio da taj zakon nije glavni izvor nove krize u BiH, iako je bio okidač za nju.

On smatra da postoje dva glavna razloga zbog kojih srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika optužuju da “razbija BiH”, iako on samo želi da se poštuju Daytonski sporazum i Ustav BiH.

Јedan je da ne vjeruju kada Dodik kaže da samo želi uspostavljanje dejtonskog rješenja. Drugi razlog je što vjeruju da su Srbi iskreni u težnji da se revidiraju postojeći politički aranžmani, ali naprosto ne vjeruju da je to moguće, a da se ne izazove silovit odgovor Bošnjaka. Tu su i pitanja reputacije i ugleda u očuvanju političkih aranžmana koje je Zapad uspostavio, rekao je Less za Sputnjik.

Upitan mogu li sankcije išta promjeniti u BiH, Less je rekao da ne vidi mnogo naznaka da će takve sankcije biti uvedene i da je važno što postoji međunarodni otpor njihovoj primjeni.

Govoreći o situaciji na Kosovu, Less je rekao da Priština više nema međunarodnu podršku za svoje akcije.

Kosovo nema podršku EU, SAD ili Rusije koje ne žele novi sukob na Balkanu. To postavlja čvrsta ograničenja Prištini u tome koliko daleko može gurati svoju politiku, smatra Less.

On je rekao da ne vjeruje da Kosovo može zauvijek ostati u neriješenom statusu, ali i da ne misli da će se njegov status rješavati silom.

U ovom trenutku prepreka za rješavanje tog spora jeste što Priština nema ništa ponuditi Srbiji što bi, bar iz kuta Beograda, moglo biti kompenzacija za gubitak Kosova. Niti su SAD i EU voljne da dati kompenzaciju Srbiji u vidu Republike Srpske, bilo iz razloga ideologije, bilo iz straha da ne izazovu novi sukob u BiH, naveo je Less.

On je naglasio da je svjestan da je to kontroverzna izjava, ali da, što god tko mislio o tome i tko je u pravu, a tko nije kad otvara pitanje granica na Balkanu, posebno u BiH, “neizbježna realnost je da se bez toga ne može riješiti pitanje Kosova”.

Na pitanje ima li u vidu neku vrstu međunarodne konferencije, Less je rekao da misli da će se tako svakako završiti ova faza balkanske politike, ali da do toga “ima još mnogo koraka”.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

  • Hrvati u BiH bi opet mogli “izvisiti” svojim trenutnom sutnjom. Ne smije se cekati da Dodik “zavrsi stvar za Hrvate”. Ako se zeli da Hrvati opet ne “izvise”, morat ce biti konkretniji. Bosnjaci mudruju sa “gradjanskim uredjenjem”. To im je fasada koja se dobro prodaje partiji zelenih, posebno u Njemackoj. Bosnjaci imaju rezerni plan, ako se desi da RS ipak ode u “samostalnost”, plan im je da se teritorije sa htvatskom vecinom prisvoje. Najbolji primjer je za to ratni sukobi u Sredisnjoj Bosni. Sto god je bio rat u BiH neizvjesniji, sve zesce je bilo stradanje i protjerivanje Hrvata toga kraja.

  • Perverzno je da jedan stranac nameće zakone. Zakoni u BiH se trebaju donosit kao i u svim drugim državama i to tako da se sva tri naroda sa njima slože (naravno uz poštivanje ljudskih prava svih).

  • Kao i do sada, ili po ko zna koji puta stranci zameću kavgu, odnosno donose probleme.
    Još bolnija je spoznaja da su debelo plaćeni da ne bi ništa radili. Posebice ništa dobro. Cilj je imati stalno stanje”kontrolirane nestabilnosti” koje je vrlo dobar razlog njihove prisutnosti u BiH.
    Drugim riječima SAMI SEBI SVRHA!
    To treba protjerati. Danas. Ne sutra.

  • stranci donili rat hoće da na nama vrše experimente i što će nam državni vrh kada jedan pokvarenjak dodje nametne svoju volju kakva je to država i gdje to ima još u svjetu pa koji klinac služe oni u sarajevu ko figure sjede i čupaju obrve što ih prije vrag odnese prije će nam biti bolje na ove prostore su uvjek imali apetit ali i nered su izazivali uvjek je zlo počelo od austrijanaca i švaba pa trebali bi se posjetiti što su im dobili djedovi reče putin nikad do pameti

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.