Brammertz: Haag nije dobio dokaze da su stotine tisuća Srba bili žrtve

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz izjavio je kako, iako neki tvrde da su stotine tisuća Srba bili žrtve ratnih zločina tijekom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, ni haaško tužiteljstvo, ni bilo koji drugi međunarodni sud nikada nisu dobili dokaze u vezi s tim.

“Nama u Tužiteljstvu i našim kolegama koji rade na nacionalnoj razini jako je stalo do pravde za srpske žrtve, kao što nam je stalo i do pravde za sve žrtve. Ali često izgleda da političari samo žele iskoristiti žrtve u političke svrhe”, rekao je Brammertz za Večernje novosti.

Na pitanje zašto nitko nije osuđen za stotine tisuća protjeranih i ubijenih Srba tijekom ratova na prostoru bivše Jugoslavije, od Hrvatske, preko BiH do Kosova i Metohije, Brammertz je rekao kako su neki pojedinci procesuirani, ali da ima još postupaka koji se vode pred nacionalnim sudovima, naročito u BiH, gdje su u tijeku važni predmeti za zločine počinjene u Posavini i u Konjicu. Brammertz je rekao kako haaško tužiteljstvo nije zadovoljno ishodom predmeta Ante Gotovine, Mladena Markača, Ramuša Haradinaja, Nasera Orića i Momčila Perišića, jer je, kako kaže, predočilo najbolje dokaze koji su bili na raspolaganju da su zločini počinjeni.

“Važno je da se kaže da smo u svim tim predmetima dokazali da su se zločini dogodili, tako da će materijal iz tih predmeta biti koristan nacionalnim tužiteljstvima ako budu željeli nastaviti s procesuiranjem tih zločina”, dodao je Brammertz, prenijela je Srna.

Odgovarajući na pitanje kako to da praktično nitko nije odgovarao iz vrha bosanskih muslimana, s obzirom na to da je zločina bilo na svim stranama, Brammertz je podsjetio da je osuđen, između ostalih, načelnik Glavnog stožera Armije BiH Rasim Delić za zločine koje su počinili mudžahedini pod njegovim zapovjedništvom i general Enver Hadžihasanović za zločine u srednjoj Bosni.

Dodao je kako Tajništvo Haaškog tribunala trenutno vodi istragu o samoubojstvu Slobodana Praljka, koji je popio otrov u sudnici, te da će zaključci biti predočeni prije 31. prosinca. “S obzirom na to da je Praljak osuđen za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, možemo se samo nadati da ga nitko neće slaviti kao nacionalnog heroja”, rekao je Brammertz.

Komentirajući sve dosadašnje smrti u Haagu, od Milana Kovačevića i Slavko Dokmanovića, preko Milana Babića, Slobodana Miloševića i Zdravka Tolimira, Brammertz je rekao da su neki od tih ljudi počinili samoubojstvo, a drugi preminuli od bolesti ili starosti, te da se to “događa u svim pravosudnim sustavima u svijetu”. Tvrdi kako je standard medicinske njege koja se pruža pritvorenima u Haagu vrlo visok. Brammertz navodi da je zadovoljan radom Haaškog tribunala i tužiteljstva u proteklih 24 godine i ističe da je ovaj sud “svojim presudama napisao veliki dio povijesti sukoba u bivšoj Jugoslaviji, kao i da je radio neovisno i nepristrano”.

“Mislim da je pravda ostvarena kroz postupke, ali uvijek kažem – ovo pitanje treba se postaviti žrtvama”, rekao je Brammertz i dodao da ne misli da Haaški tribunal izravno vodi k pomirenju naroda u bivšoj SFRJ, ali da je utvrđivanje odgovornosti preduvjet za pomirenje.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • E moj jadni glavni Haški tužitelju Brammertz!
    Tvoja izjava kako se možete nadati da nitko neće Generala Slobodana Praljka slaviti kao nacionalnog heroja je tek bacanje jednog crnog,prašnjavog vela na rad tvog tužiteljstva i rad tvog suda koji je svojim nepravednim,kriminalnim i političkim odlukama zagovarao tezu”podijeljene odgovornosti”na području bivše Jugoslavije.Ta teza ne pije vodu niti će je ikada držati jer su Hrvati samo branili svoja vjekovna ognjišta i golu egzistenciju štiteći pti tome suverenitet i teritorijalni integritet i RH i BiH prije svih drugih.Na Božić Hrvati katolici su slavili rođenje Sina Božjeg koji je došao spasiti sve one koji su povjerovali u Njega kako bi im otkupio grijehe.Svjesno je izvršio suicid svog ovozemaljskog života premda svjestan štpo ga sve na tom putu čeka a nije se htio spasiti premda je snagom svoje Božanske moći to mogao.Isto tako General Slobodan Praljak se mogao spasiti ali je digao ruku na sebe jer nije želio živjeti sa stigmom ratnog zločimca a nije tu stigmu želio ostaviti niti svom narodu za koji je bio spreman umrijeti u svakom trenutku jer ga je ljubio iznad svega.I Sin Božji i Praljak su ljubili svoj narod i dali svoje živote za njega.A to kako se ti i takvi nadate kako Generala Slobodana Praljka njegov narod neće slaviti kao nacionalnog heroja je isto kao reći kako hrvatski narod neće slaviti rođenje Isusa Krista ili Njegovu mučeničku smrt.Hrvatski narod će zauvijek slaviti smrt svoga Generala Slobodana Praljka jer nije;izvršavao,naređivao ili planirao niti jedan ratni zločin propisan međunarodnim kaznenim pravom što je bezuspješno vaš nakaradni sud pokušavao dokazati i njemu i našim preostalim Haškim uznicima a nije dokazao.Stoga će General Slobodan Praljak zbog svog čina milosrđa neizmjerne ljubavi prema svom hrvatskom narodu zauvijek ostati u srcima Hrvata diljem svijeta za vijeke vijekova amen.A tvoje i ime svoh drugih haških tužitelja ili sudaca ostati će samo kao crna ružna mrlja u hrvatskom narod koju već ni sutra neće pamtiti niti mjesto njihovo,a ta povijesna mrlja biti će krvava mrlja koja će pratiti vas osobno i vaš sud kao kazna gora od bilo koje izrečene kazne pred Vašim sudom.

  • Haški sud je u potpunosti ispunio svoju zadaću namijenjenu od britanskog komovelta a to je da je Srbija spašena od počinjenog ratnog zločina i

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.